:

Hur lång tid ympning?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång tid ympning?
 2. Hur ympar man päronträd?
 3. Kan man ympa på hösten?
 4. Hur ympar man äppelträd?
 5. När är det dags att ympa?
 6. Vilka träd kan ympas?
 7. När ska man ympa päronträd?
 8. Hur gör man Grundstammar?

Hur lång tid ympning?

I Stockholmstrakten brukar första veckan i maj vara ett startriktmärke. Att tiden är inne vet man när saven i trädet börjat stiga och barken går lätt att lossa. Man behöver inte ha så bråttom. Det fungerar bra att ympa under minst en månad framåt.

Hur ympar man päronträd?

-Flera borde ympa på sina fruktträd....Klipp till en ymp med 2-4 knoppar.

 1. Klipp till en ymp med 2-4 knoppar. ...
 2. Ha koll på vad som är upp och ner på ympkvisten.
 3. När det är dags att ympa gör du alla moment i ett svep så att snittytorna inte torkar.
 4. Skär ett ca 4 cm långt, diagonalt snitt med en vass kniv i ympens nedre del.

Kan man ympa på hösten?

Lösningen är att ympa in nya sorter på de träd du redan har. Det kan du göra själv - och nu, mitt i vintern, är det dags att ta ympriset. Tänk att ha mogna äpplen i trädgården hela säsongen - från samma träd. ... Januari och februari är bästa tiden att ta ympris, alltså själva kvistarna som man sedan ympar fast på trädet.

Hur ympar man äppelträd?

Så här ympar du äppelträd

 1. Redskap för ympning: Det lilla "trädet" med rötter kallas grundstam och den mindre kvisten kallas ädelved eller ympkvist. Ympkvisten ska komma från ett träd av önskad äppelsort.
 2. Välj ut en grundstam med en diameter som matchar ympkvisten. ...
 3. Kapa grundstammen cirka 4–5 cm ovanför en utvald knopp.

När är det dags att ympa?

Ett äppelträd med flera olika sorters frukt! Du gör det enkelt själv genom så kallad ympning, då du låter en kvist från ett äppelträd växa samman med ett annat. Under mars-april är vädret perfekt för att ta ympris. Framåt maj är det sedan dags för själva ympningen.

Vilka träd kan ympas?

Ympning[redigera | redigera wikitext] Det är en av metoderna som används vid växtförädling av exempelvis äppelträd, päronträd och plommonträd. Ingreppet kan ske var som helst på växten och ger möjligheten att få fler sorters äpplen i samma träd.

När ska man ympa päronträd?

Du gör det enkelt själv genom så kallad ympning, då du låter en kvist från ett äppelträd växa samman med ett annat. Under mars-april är vädret perfekt för att ta ympris. Framåt maj är det sedan dags för själva ympningen.

Hur gör man Grundstammar?

Grundstammar som man ympar in den sortved man vill ha på sitt fruktträd kostar knappt 15:-/styck. Själv använder jag A2 till stora träd och B9 till de mer svagväxande äppelträden. Jag köper mina bos Björkhaga plantskola. Du bör nog beställa åtminstone 10 av en sort för att de skall leverera.