:

Hur fyller man på en fotogenlampa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fyller man på en fotogenlampa?
  2. Hur sätter man i en veke i fotogenlampan?
  3. Kan man ha lampolja i fotogenlampa?
  4. Hur länge håller fotogenlampa?
  5. Hur byter man veke på Stormlykta?
  6. Kan fotogenlampor korsord?
  7. Hur man tänder en Stormlykta?

Hur fyller man på en fotogenlampa?

- Ta bort brännarröret och skruva av brännaren. - Fyll på lampolja, ca 2/3 av behållaren. Använd gärna en tratt för mindre spill. - Skruva på brännaren igen och låt veken dra 20-30 minuter så veken blir blöt.

Hur sätter man i en veke i fotogenlampan?

Om veken har torkat och behöver bytas ut kan du dra ut den underifrån. Använd alltså inte vekskruven i det här läget. Den nya veken förs in underifrån och vrids på plats med vekskruven. Har glaset blivit sotigt kan du diska den i diskmaskin eller för hand.

Kan man ha lampolja i fotogenlampa?

Köp inte vilken billig "lampolja" som helst. De både sotar, luktar och sätter igen brännarna. Det är självklart ok att använda sig av fotogen i fotogenlampor och det var ju ursprungligen det bränslet som man använde. Men det luktar starkare.

Hur länge håller fotogenlampa?

Lite som en bruten taknock. En veke håller länge, men man skall aldrig låta den ”torka ut” så se alltid till att ha lampolja i din lampa och elda den då och då för att lampan ska må bra. Om lågan är för hög så finns det alltid risk för att glaset blir sotigt.

Hur byter man veke på Stormlykta?

När man har lutat bort glaset, kan man enkelt frigöra brännaren genom att flytta vekskruven mot skruvlocket med ett litet klick. Den sitter fast med en bajonettfattning. Det är också så man byter veke underifrån i brännaren vid behov.

Kan fotogenlampor korsord?

Residuum

  • Residuum.
  • Allt om oss.

Hur man tänder en Stormlykta?

Fyll endast 75% av oljehuset med olja, för att undvika läckage. Om veken är ny skall man låta den suga olja i minst 20 minuter innan man tänder. Med vekskruven (se bild nedan) korrigerar ni lågans storlek. Med lyftspaken (bilderna nederst till höger här invid) kan ni lyfta och sänka glaset vid tändning och släckning.