Får ett barn vittna?
Innehållsförteckning:
- Får ett barn vittna?
- Måste man vittna i en rättegång?
- Måste man vittna i polisförhör?
- Får målsägande vittna?
- Vad gör man om man inte vill vittna?
- Vad händer om ett vittne inte kommer?
- Måste man vittna i förhör?
Får ett barn vittna?
Barn, så små som tre år, kan ge tillförlitliga berättelser vid vittnesförhör. Men de är också lätta att vilseleda om fel metoder används, visar forskning. I värsta fall kan det leda till att hela brottsutredningar förstörs och förövare går fria.
Måste man vittna i en rättegång?
I Sverige gäller en allmän vittnesplikt. Det innebär att du som kallas till en domstol för att vittna i regel är skyldig att göra det. Denna skyldighet är lagstadgad. Vittnen har alltså inte rätt att själva bestämma om han eller hon vill vittna eller inte.
Måste man vittna i polisförhör?
Vad lagen säger om vittnesplikt I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Det innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Du kan alltså inte bestämma själv om du vill vittna eller inte.
Får målsägande vittna?
Eftersom du har fått en kallelse, måste du närvara under rättegången. ... Du är däremot inte skyldig att medverka under rättegången. Som målsägande kommer du inte höras under straffansvar och domstolen kan inte tvinga dig att svara på frågor.
Vad gör man om man inte vill vittna?
Skulle du dyka upp vid en huvudförhandling men vägra vittna kan domstolen hota med vite och häktning. Precis som du skriver kan domstolen inte hålla någon som vägrar vittna häktad i mer än 3 månader (36 kap. 21§ RB).
Vad händer om ett vittne inte kommer?
Om ett vittne utan giltigt skäl vägrar avlägga ed, vittna i helhet, svara på frågor osv får rätten besluta om att nytt vite ska utgå om personen inte rättar sig. I detta skede riskerar även personen att bli häktad i högst tre månader, eller tills målet är klart (RB 36 kap 21 §).
Måste man vittna i förhör?
Reglerna beträffande din fråga finns i rättegångsbalken (RB). Polisen har rätt att hålla förhör med vilken person som helst som kan antas kunna lämna uppgifter som är av vikt för utredningen, enligt 23 kap 6 § RB. ... Man behöver dock inte svara på det frågor under förhöret.