:

Får barn vittna i rättegång?

Innehållsförteckning:

  1. Får barn vittna i rättegång?
  2. Kan man tvinga barn att vittna?
  3. Är man skyldig att vittna?
  4. Är man tvingad att vittna?
  5. Får man förhöra barn?
  6. Får polisen förhöra barn?
  7. Måste familj vittna?
  8. Vad händer om man inte vill vittna?
  9. Kan man slippa vittna?
  10. Måste man vittna mot anhörig?

Får barn vittna i rättegång?

I Sverige råder så kallad allmän vittnesplikt (reglerna finns i 36 kap. rättegångsbalken). Det innebär principiellt att har man blivit kallad att vittna i rättegång så måste man infinna sig. ... För barn äldre än 15 har dock vårdnadshavarens inställning ingen principiell betydelse för skyldigheten att vittna.

Kan man tvinga barn att vittna?

Vittnesplikten gäller alla med några få undantag och underåriga är inte undantagna från vittnesplikt. Domstolen kan befria en underårig från vittnesplikt (36 kap 4 §) och det skulle de kunna göra om man befarar att den unge på grund av sig låga ålder skulle ta skada av att vittna.

Är man skyldig att vittna?

Vad lagen säger om vittnesplikt I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Det innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Du kan alltså inte bestämma själv om du vill vittna eller inte.

Är man tvingad att vittna?

I Sverige gäller en allmän vittnesplikt. Det innebär att du som kallas till en domstol för att vittna i regel är skyldig att göra det. Denna skyldighet är lagstadgad. Vittnen har alltså inte rätt att själva bestämma om han eller hon vill vittna eller inte.

Får man förhöra barn?

Förhör får hållas med var och en som kan antas lämna uppgifter av betydelse för utredningen (23 kap. 6 § RB). Detta inkluderar alltså även barn.

Får polisen förhöra barn?

Brott mot barn - polisens arbete. Särskilt utbildade poliser utreder brott mot barn och håller förhör med barn. Förundersökningen ska göras så snabbt som möjligt och vara klar senast inom tre månader. Det är åklagaren som leder förundersökningen och som beslutar om den ska leda till åtal.

Måste familj vittna?

Du behöver inte vittna mot någon som du är nära släkt med, till exempel din fru, man, mamma, pappa eller syskon. Polis och åklagare har rätt att förhöra personer. Det betyder att de får fråga om sådant som har med brottet att göra.

Vad händer om man inte vill vittna?

I Sverige gäller vittnesplikt, vilket innebär att du är skyldig att vittna om du blir kallad (36 kap. 1§ RB). ... Är man skyldig att vittna men vägrar att vittna kan man också riskera att behöva betala rättegångskostnader som orsakats parterna i rättegången av att man vägrar vittna (36 kap. 23§ RB).

Kan man slippa vittna?

Om du blir kallad som vittne måste man vittna i den rättegång som du blir kallad. Observera dock att du inte behöver vittna om du är gift, har varit gift eller är släkt med en part i rättegången. Även om du skulle tycka att ditt vittnesmål är onödigt så måste du dyka upp i rättegången.

Måste man vittna mot anhörig?

Regler om släktskap De får vittna, men behöver inte. Om det gäller ett brottmål får inte eller närstående till den tilltalade avlägga vittnesed, vilket innebär att närstående till den tilltalad inte vittnar under straffansvar (36 kap. 13§ 3st. rättegångsbalken).