:

Vad betalar jag hos tandläkaren?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betalar jag hos tandläkaren?
  2. Vad är kostnaden för tandvård i Sverige?
  3. När ska du få tandvårdsstöd?
  4. Vad är statligt tandvårdsstöd?
  5. Har pensionärer ett allmänt tandvårdsstöd?

Vad betalar jag hos tandläkaren?

Ibland kan du få tandvård för samma avgift som sjukvård inom din region. Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri.

Vad är kostnaden för tandvård i Sverige?

  • Det brukar ibland sägas att kostnaden för tandvård i Sverige är för hög, och att det i sin tur leder till att människor med låg pension inte upplever att de har råd att gå till tandläkaren.

När ska du få tandvårdsstöd?

  • För att du ska kunna få tandvårdsstödet behövs ofta en remiss för behandling av din sjukdom från din läkare. Innan du får din behandling ska den enhet inom din region som ansvarar för tandvård ha bedömt att du har rätt till tandvårdsstöd.

Vad är statligt tandvårdsstöd?

  • Det statliga tandvårdsstödet består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag, samt högkostnadsskydd. Det finns som ett skydd mot höga kostnader, för att stimulera till förebyggande tandvård samt för att ge ökat stöd till dig med ökad risk för sämre tandhälsa på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom.

Har pensionärer ett allmänt tandvårdsstöd?

  • ”Pensionärer har inget utökat högkostnadsskydd, däremot har de ett förhöjt allmänt tandvårdsbidrag, som för närvarande ligger på 600 kronor om året” Det allmänna tandvårdsstödet finns till för att få fler människor i alla åldrar att gå till tandläkaren.