:

Vem hanterar insättningsgarantin och investerarskyddet?

Innehållsförteckning:

  1. Vem hanterar insättningsgarantin och investerarskyddet?
  2. Vem hanterar investerarskyddet?
  3. Vilka placeringar täcks av insättningsgarantin?
  4. När kan en kund få ersättning via det sk investerarskyddet vilket alternativ är korrekt?
  5. Vem förvarar en fonds tillgångar?

Vem hanterar insättningsgarantin och investerarskyddet?

Riksgälden ansvarar för att betala ut ersättning, administrera avgifter och ge allmän information om skyddet. Institutet ska ha gått i konkurs. pengar som institutet hanterar eller tagit emot för din räkning.

Vem hanterar investerarskyddet?

Skyddet omfattar de värdepapper och pengar som finansiella institut hanterar när det utför så kallade investeringstjänster åt kunder.

Vilka placeringar täcks av insättningsgarantin?

Insättningsgarantin gäller för sparkonton hos banker och kreditmarknadsbolag. Garantin innebär att du får tillbaka dina insatta sparpengar om banken eller kreditmarknadsbolaget går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att garantin ska tas i anspråk - dock högst kr.

När kan en kund få ersättning via det sk investerarskyddet vilket alternativ är korrekt?

När kan en kund få ersättning via det s.k. investerarskyddet- vilket alternativ är korrekt? Om institutet får i konkurs och det visar sig att kunden inte kan få ut sina värdepapper eller medel. En kvinna, som är kund hos dig har vid ett flertal tillfällen fört över 30 000 kronor till sin försäkring.

Vem förvarar en fonds tillgångar?

Ett förvaringsinstitut förvarar och förfogar över tillgångarna i en fond, eftersom ett fondbolag inte självt får ha hand om fondernas tillgångar. Om ett förvaringsinstitut går i konkurs kan ersättning utgå enligt investerarskyddet, men ersättningen tillfaller inte dig som enskild fondandelsägare.