:

När måste jag berätta för min arbetsgivare att jag är gravid?

Innehållsförteckning:

  1. När måste jag berätta för min arbetsgivare att jag är gravid?
  2. Kan man få sparken om man är gravid?
  3. Kan man jobba när man är gravid?
  4. När ska man kontakta Försäkringskassan vid graviditet?
  5. När är det okej att gå ut med att man är gravid?
  6. Kan man säga upp någon som är mammaledig?
  7. Hur länge ska man jobba när man är gravid?

När måste jag berätta för min arbetsgivare att jag är gravid?

Berätta om graviditetenjobbet när du själv vill – med ett undantag. ... Man ska berätta att man är gravid när man själv är bekväm med det. Men om man planerar att vara föräldraledig, säger reglerna att medarbetaren ska meddela arbetsgivaren senast två månader i förväg.

Kan man få sparken om man är gravid?

Det är förbjudet att säga upp någon på grund av att hon är gravid eller på grund av att en person är föräldraledig. Däremot finns det inget förbud i lagen mot att säga upp någon under pågående graviditet eller under en föräldraledighet, men skälet måste vara saklig grund.

Kan man jobba när man är gravid?

Även om du kan fortsätta arbeta så kan graviditeten göra att du behöver vila mer än vanligt under arbetsdagen. Arbetsgivaren är skyldig att se till att du som är gravid har möjlighet att ta pauser så att du kan ligga ner en stund. Det ska alltså finnas ett vilrum med en säng på arbetsplatsen.

När ska man kontakta Försäkringskassan vid graviditet?

Skicka in intyg om graviditet Du som är gravid ska skicka ditt intyg om graviditet till Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund. Det fungerar som din anmälan om att du kommer att vilja ha föräldrapenning senare. Du får intyget av din barnmorska ungefär i vecka 20.

När är det okej att gå ut med att man är gravid?

Du som är gravid kan börja ta ut föräldrapenning 60 dagar innan din beräknade förlossning. Båda föräldrarna kan också ta ut föräldrapenning för att delta i föräldrautbildning innan barnet föds.

Kan man säga upp någon som är mammaledig?

Uppsägningsgrunderna för dig som arbetstagare är samma oavsett om du är i tjänst eller om du är föräldraledig. Uppsägningen får dock aldrig ske på grund av att du är föräldraledig, du som anställd får nämligen aldrig missgynnas eller diskrimineras på grund av att du är, ska vara eller har varit föräldraledig.

Hur länge ska man jobba när man är gravid?

Enligt §4 i föräldraledighetslagen har du rätt till hel ledighet under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen. Många vill inte ta föräldrapenning så långt före barnets födelse, utan spara på föräldrapenningen, så att man kan vara hemma med barnet så länge som möjligt.