:

Vad krävs för att du ska få ersättning från sjukförsäkringen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att du ska få ersättning från sjukförsäkringen?
  2. Vem omfattas av sjukförsäkringen?
  3. När gäller sjukförsäkringen?
  4. Vad gör Försäkringskassans läkare?
  5. Vilken är den bästa sjukförsäkringen?
  6. Vad innebär en sjukskrivning?

Vad krävs för att du ska få ersättning från sjukförsäkringen?

Den som är borta från arbetet i mer än sju dagar måste ha ett läkarintyg. Läkarintyget används av arbetsgivaren och Försäkringskassan för att bedöma om arbetsförmågan är nedsatt och personen därför har rätt till sjuklön från sin arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan.

Vem omfattas av sjukförsäkringen?

Sedan 1955 finns allmän sjukförsäkring som omfattar alla medborgare genom lagen (1947:1) om allmän sjukförsäkring. Försäkringen är obligatorisk. En sjukförsäkringsavgift ska täcka samhällets kostnader för sjukskrivningar.

När gäller sjukförsäkringen?

Du kan få ersättning vid sjukdom och olycksfall om du har rätt till sjukpenning eller om du har sjuk- eller aktivitetsersättning. Försäkringen börjar gälla när du har varit anställd i minst 90 dagar. Du kan räkna med tidigare anställningar två år bakåt i tiden, från den dagen då din nuvarande anställning började.

Vad gör Försäkringskassans läkare?

De är läkare och hjälper våra handläggare att förstå medicinsk information från hälso-och sjukvården så de kan värdera informationens betydelse. De flesta av våra försäkringsmedicinska rådgivarna arbetar som stöd i handläggningen av sjukförsäkringsförmåner, ersättning inom funktionsnedsättning och arbetsskadeärenden.

Vilken är den bästa sjukförsäkringen?

  • Länsförsäkringar. Snabb tillgång. Rådgivning dygnet runt. Rehabilitering. Mer information. ...
  • Folksam. Trygghet vid sjukdom. Snabb kontakt med vårdgivare. Rådgivning ingår. Mer information. ...
  • IF Försäkringsbolag. Vård inom 14 dagar. Nätverk av vårdgivare. Vårdhjälpen. ...
  • ERV. ENDAST för vård vid utlandsresa. Flera olika paket. Grupptjänstresa.

Vad innebär en sjukskrivning?

Om du inte kan arbeta för att du är sjuk kan du få sjukpenning. De första två veckorna du är sjuk betalar oftast din arbetsgivare sjuklön till dig i stället för din vanliga lön. För att få sjuklön krävs det att din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom. Det är din arbetsgivare som gör den bedömningen.