:

Hur uppstår dopplereffekten för ljus?

Innehållsförteckning:

  1. Hur uppstår dopplereffekten för ljus?
  2. När en ambulans kommer mot oss låter det inte likadant som när den kör bort från oss Vad kallas denna effekt och vad beror den på?
  3. Hur snabbt utvidgar sig universum?
  4. Hur upptäckte man att universum expanderar?
  5. Hur mycket är ljusets hastighet?

Hur uppstår dopplereffekten för ljus?

När tåget kommer åkande mot dig förändras inte ljudets hastighet, men varje ny våg får kortare väg till ditt öra än den våg som kom närmast före. Följden blir att vågorna trycks ihop och blir flera per sekund när de når dig som lyssnar, vilket gör att tonhöjden ökar dvs du hör en ljusare ton.

När en ambulans kommer mot oss låter det inte likadant som när den kör bort från oss Vad kallas denna effekt och vad beror den på?

När en ambulans kommer mot oss låter det inte likadant som när den kör bort från oss. Vad kallas denna effekt och vad beror den på? Dopplereffekten. Ambulansen sänder ut ljudvågor.

Hur snabbt utvidgar sig universum?

Forskarna mäter supernovor och jämför hur ljusstark en är jämfört med nästa, och så bygger de en avståndsstege med utgångspunkt från våra närmaste galaxer som vi vet avståndet till. Mätt på detta sätt blir värdet 74 kilometer per sekund per miljon parsek.

Hur upptäckte man att universum expanderar?

Edwin Hubble kunde på 1920-talet visa att universum växer. Det så kallade Hubble-diagrammet visar att ju längre bort från oss ett föremål befinner sig desto fortare avlägsnar det sig från oss.

Hur mycket är ljusets hastighet?

ljushastigheten, den högsta hastighet med vilken energi kan överföras, 2 m/s.