:

Vem kan skriva ut fysisk aktivitet på recept?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kan skriva ut fysisk aktivitet på recept?
  2. Vad säger Vårdguiden om fysisk aktivitet?
  3. Hur länge kan man få fysisk aktivitet på recept?
  4. Hur får man friskvård på recept?
  5. Vem kan förskriva FaR?
  6. Vilka får förskriva FaR?
  7. Hur definieras fysisk aktivitet?
  8. Vilka effekter har fysisk aktivitet på lederna?
  9. Vad innebär det att få fysisk aktivitet på recept FaR och vilken effekt har man sett att det kan ha för individen?
  10. Vart finner man vetenskapligt stöd för fysisk aktivitet på recept FaR vid specifik sjukdom?

Vem kan skriva ut fysisk aktivitet på recept?

Du som behöver stöd med att öka din fysiska aktivitet kan få Fysisk aktivitet på Recept, förkortat FaR. Du kan FaR av all legitimerad personal inom hälso-och sjukvården. ... Skriftlig ordination av fysisk aktivitet anpassad till ditt hälsotillstånd, din livssituation och dina intressen. Uppföljning utifrån dina behov.

Vad säger Vårdguiden om fysisk aktivitet?

Du som är vuxen, från 18 år och uppåt, behöver vara fysiskt aktiv i sammanlagt minst 150 minuter i veckan, till exempel 5 x 30 minuter rask promenad i veckan. Intensiteten ska vara måttlig. Det betyder att du ska röra dig på ett sätt som gör att du blir varm och som ökar din puls och din andning.

Hur länge kan man få fysisk aktivitet på recept?

I samråd med din vårdgivare väljer du den typ av aktivitet som passar just dig utifrån dina besvär, ditt hälsotillstånd och dina intressen. I ditt recept ska det stå typ av aktivitet, hur länge, hur ofta och hur intensivt du ska träna för att nå det resultat du vill uppnå.

Hur får man friskvård på recept?

Du kan träning på recept (FaR) utskrivet av exempelvis läkare, fysioterapeut, psykolog. Du får förslag på träning som är lämplig för just den diagnos du har. Du får själv vara med och välja aktivitet. Det kan till exempel vara promenad, stavgång, simning, vattengymnastik, styrketräning eller gympapass.

Vem kan förskriva FaR?

FaR får förskrivas av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som har kännedom om personens hälso- och sjukdomstillstånd. FaR kan förskrivas under förutsättning att fysisk aktivitet har effekt enligt tillgänglig evidens samt att patienten kan utföra den fysiska aktiviteten utanför hälso- och sjukvården.

Vilka får förskriva FaR?

Ett FaR® kan förskrivas av läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter eller annan legitimerad vårdpersonal. De ger förslag på träning som är lämplig beroende på diagnos, personligt intresse och livssituation.

Hur definieras fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet är all kroppsrörelse som ökar energiförbrukningen över den energiförbrukning vi har i vila.

Vilka effekter har fysisk aktivitet på lederna?

Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.

Vad innebär det att få fysisk aktivitet på recept FaR och vilken effekt har man sett att det kan ha för individen?

Genom att öka din fysiska aktivitet kan du förebygga och behandla många sjukdomar. Du som behöver stöd med detta kan få Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det innebär att du får ett recept på någon rörelseaktivitet. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål du själv har.

Vart finner man vetenskapligt stöd för fysisk aktivitet på recept FaR vid specifik sjukdom?

Det är de olika landstingen i landet som har beslutsrätt gällande vilken arbetsmetod man väljer för FaR® i sitt landsting. Ordination av FaR®. Ny blankett med manual finns nu fritt tillgänglig, varsågod!