:

Hur fungerar en titrering?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en titrering?
  2. Hur och var används metoden titrering i dagens samhälle?
  3. Vad är Fällningstitrering?
  4. Hur fungerar en buffert?
  5. Vad menas med neutralisering?
  6. Vad är en Utfällningsreaktion?

Hur fungerar en titrering?

En lösning med känd koncentration (titratorn) får reagera med en annan lösning, som har okänd koncentration. Titratorlösningen tillförs lite i taget. Reaktionen är sådan att man kan detektera när ett visst molförhållande mellan lösningarna har uppkommit, till exempel genom att den kombinerade lösningen byter färg.

Hur och var används metoden titrering i dagens samhälle?

Titrering är vanligt för att mäta buffertförmågan. På mitt jobb används det för att ta reda på hur mycket syra som berget som bryts i gruvor klarar av att ta hand om. Om man lägger stenar som innehåller metallsulfider på marken och utsätter dem för vatten och syre så bildas svavelsyra.

Vad är Fällningstitrering?

Fällningstitrering (Mohr-titrering) Tillsammans med silverjoner bildar kromatjoner en röd fällning av silverkromat (Ag2CrO4). Lösningen pH-värde måste ligga mellan 6,3 och 10,5.

Hur fungerar en buffert?

Buffertsystem[redigera | redigera wikitext] Buffertsystemet gör att pH-värdet ändras väldigt lite vid tillsats av måttliga mängder av en annan syra eller bas, genom att den tillsatta syran reagerar med buffertsystemets bas respektive att den tillsatta basen reagerar med buffertsystemets syra.

Vad menas med neutralisering?

När en sur och en basisk lösning blandas sker en neutralisation. Om du har använt rätt mängd av syran och av basen får du en blandning med lika många vätejoner som hydroxidjoner - en neutral lösning.

Vad är en Utfällningsreaktion?

Utfällningsreaktioner sker till exempel vid kristallisering, när joner från var för sig lättlösliga salter reagerar med varandra och bildar ett svårlösligt salt, som därför fälls ut som kristaller. Det svårlösliga saltet blir då synligt i lösningen (oftast blir lösningen grumlig).