:

Kan man köpa utsläppsrätter som privatperson?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köpa utsläppsrätter som privatperson?
  2. Är utsläppsrätter bra?
  3. Vad är bra med utsläppsrätter?
  4. Vilka omfattas av EU ETS?
  5. Hur investera i utsläppsrätter?

Kan man köpa utsläppsrätter som privatperson?

Den enskilda individen kan, precis som ett företag, köpa rätten till utsläpp. Det kan vara ett sätt att klimatkompensera och sträva efter klimatneutralitet, eller köpa för att senare sälja vidare med förhoppningen om en positiv avkastning.

Är utsläppsrätter bra?

Kolkraften har minskat – men inte industrins utsläpp Sedan systemet infördes 2005 har utsläppen av koldioxid minskat med 30 procent – men det har nästan uteslutande skett inom kraftsektorn. Handeln med utsläppsrätter gör helt enkelt att utsläppen minskar där det är mest kostnadseffektivt att minska.

Vad är bra med utsläppsrätter?

Handeln med utsläppsrätter gör helt enkelt att utsläppen minskar där det är mest kostnadseffektivt att minska. Det har hittills skett inom kolkraften eftersom det där finns fossilfria alternativ. Kolkraft går att ersätta med till exempel sol och vind.

Vilka omfattas av EU ETS?

EU ETS omfattar företag och verksamheter inom energi (produktion av el och värme), industri och flygtrafik. Det är obligatoriskt att delta i systemet för de verksamheter som omfattas. I vissa fall är det dock bara verksamheter med en produktionskapacitet som överstiger en viss storlek som deltar.

Hur investera i utsläppsrätter?

Instrument i klimatpolitiken Utsläppsrätterna tilldelas eller auktioneras sedan ut till bolagen och ett marknadspris sätts därmed. Det finns även en andrahandsmarknad där bolag som lyckats bra i sin klimatanpassning och tilldelats fler rätter än de behöver, kan sälja rätter till bolag som har behov av fler.