Hur funkar VAT?
Innehållsförteckning:
- Hur funkar VAT?
- Vad gäller moms vid försäljning av varor inom EU?
- Hur fungerar moms på varor och tjänster?
- Hur ska du ta ut moms vid försäljning av varor till utlandet?
- När säljer du tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land?
Hur funkar VAT?
När du lägger på moms ska du göra det på hela beloppet som kunden betalar för varan eller tjänsten med undantag för eventuell ränta, till exempel dröjsmålsränta och ränta vid avbetalning. 25 procent moms gäller på de flesta varor och tjänster.
Vad gäller moms vid försäljning av varor inom EU?
- Moms vid försäljning av varor till kund inom EU. När du som företagare säljer varor till kunder inom EU ska du normalt inte lägga på någon moms till företagskunder med VAT-nr. Är kunden privatperson måste du lägga på svensk moms på fakturan till den kunden.
Hur fungerar moms på varor och tjänster?
- Så här fungerar moms. Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare ska du däremot deklarera och betala moms.
Hur ska du ta ut moms vid försäljning av varor till utlandet?
- Moms vid försäljning av varor till utlandet. Du ska inte ta ut moms när du säljer och skickar varor till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land som har ett giltigt momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Istället ska köparen redovisa moms i sitt land. Är köparen däremot inte momsregistrerad ska du ta ut svensk moms.
När säljer du tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land?
- När du säljer tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land är huvudregeln att du inte ska ta ut moms. Är köparen däremot inte momsregistrerad (oftast konsumenter) ska du normalt lägga på moms. För vissa typer av särskilt reglerade tjänster gäller inte huvudreglerna.