:

Vad menas med behandlingshem?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med behandlingshem?
  2. Hur fungerar ett HVB-hem?
  3. Varför bor man på behandlingshem?
  4. Är behandlingshem bra?
  5. Vilka behandlingshem finns det?
  6. Vad krävs för att öppna HVB-hem?
  7. Hur får man HVB-hem?

Vad menas med behandlingshem?

Behandlingshem är en vardaglig term för så kallade HVB-hem (hem för vård och behandling). Inom Humana finns behandlingshem med ett brett utbud av inriktningar och metoder. Vi är vana att hjälpa personer med olika behov av vård, omsorg och behandling. Vi tar emot både barn, unga, vuxna och familjer.

Hur fungerar ett HVB-hem?

HVB-hem ska vara så hemlikt som möjligt. Personal finns på plats dygnet runt och har också i uppgift att se till att boendet är en trygg och säker miljö. Vården har alltid ett syfte och en vård- respektive behandlingsplan upprättas. Boendet på ett HVB-hem är tillfälligt.

Varför bor man på behandlingshem?

Behandlingshem är specialiserade för att hjälpa sina boende med någon form av social problematik, handikapp eller missbruk. För unga personer finns det även Paragraf 12-hem. På Paragraf 12-hem vårdas barn och ungdomar som har en destruktiv familjemiljö, begått ett brott eller har ett missbruk.

Är behandlingshem bra?

Det finns många fördelar med behandlingshem, Här kommer några av dem: du får stöd och vård dygnet runt. det finns kompetens att behandla samsjuklighet. du får vistas i en drogfri miljö

Vilka behandlingshem finns det?

Behandlingshem – vård i ett boende

  • HVB – Hem för vuxna missbrukare. faktaFör en missbrukare är ibland en vistelse på ett behandlingshem det enda alternativet. ...
  • HVB – hem för barn och ungdom. ...
  • HVB – hem för barn, ungdomar och vuxna tillsammans. ...
  • LVU – Lagen om vård av unga. ...
  • HVB – hem för psykiskt funktionshindrade. ...
  • LVU-hem §12.

Vad krävs för att öppna HVB-hem?

HVB-hem är behandlingshem för enskilda som bedöms behöva vård kombinerat med boende. De kan drivas av privata aktörer, kommuner eller landsting. Det krävs tillstånd från Socialstyrelsen för att starta privata HVB-hem, däremot inte för offentliga HVB-hem. Från 2010 står verksamheten även under Socialstyrelsens tillsyn.

Hur får man HVB-hem?

Ett HVB kan rikta sig till barn, unga, vuxna eller familjer med någon form av behov inom socialtjänstens ansvarsområde, exempelvis missbruks- eller beroendeproblematik. Målgruppen kan också vara ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.