:

Hur fungerar en klimatmodell?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en klimatmodell?
  2. Vad är en prognosmodell?
  3. Vad är en Vädermodell?
  4. Hur fungerar klimatforskning?
  5. Vad är ett Klimatscenario?
  6. Vad innehåller en väderprognos?
  7. Vilka olika meteorologiska modeller och program grundar sig väderprognoserna på?

Hur fungerar en klimatmodell?

En klimatmodell försöker beskriva verkligheten så bra som möjligt. Modellen räknar in vind, nederbörd, strömmar, solstrålning och liknande. Klimatmodellen ska sedan beskriva vädret i medeltal under en längre period och över ett större område.

Vad är en prognosmodell?

För att förutsäga vädret används numeriska prognosmodeller. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar. Dessa lagar har intressanta egenskaper, främst att de är icke-linjära, vilket gör problemet komplicerat.

Vad är en Vädermodell?

Fastän både klimatmodeller och vädermodeller beskriver skeenden i atmosfären, och bägge bygger på samma fysikaliska principer, är de ändå olika till sin uppbyggnad och funktion: vädermodellen är ägnad att beskriva vädrets snabba växlingar under en begränsad tidsrymd, medan klimatmodellen beskriver de genomsnittliga ...

Hur fungerar klimatforskning?

Atmosfären delas upp i rutnät För varje volym i rutnätet beräknas sedan utvecklingen för olika meteorologiska, hydrologiska och klimatologiska variabler som till exempel temperatur, nederbörd och vind. Beräkningarna görs stegvis framåt i tiden.

Vad är ett Klimatscenario?

Klimatscenarier för framtiden beräknas med hjälp av antaganden om hur stora utsläppen kan komma att bli. Syftet med scenarierna är att konkretisera klimatutvecklingen, främst beroende på halten växthusgaser i atmosfären.

Vad innehåller en väderprognos?

När SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, tar fram en väderprognos används information som hämtas från både markstationer på jorden, flyg och båtar men också från satelliter i rymden. Man samlar då in väderdata såsom vind, temperatur och lufttryck.

Vilka olika meteorologiska modeller och program grundar sig väderprognoserna på?

Meteorologiska modeller

  • ECMWF - Globala väderprognoser, 3 - 10 dygn. ...
  • HARMONIE-AROME - Mesoskaliga väderprognoser, 1 - 2 dygn. ...
  • HIRLAM - Regionala väderprognoser, 1 - 2 dygn. ...
  • MESAN - Lokala väderprognoser, 0 - 12 tim. ...
  • MATCH - Spridningsprognoser.