:

Vad kännetecknar en manipulativ sekt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kännetecknar en manipulativ sekt?
  2. Hur vet man om något är en sekt?
  3. Vart kan man vända sig och få hjälp och stöd om man själv eller någon man känner vill gå ur en sekt?
  4. Vad menas med destruktiva sekter?
  5. Vad finns det för sekter?
  6. Vad tror Soltempelorden på?
  7. Vad är det för skillnad mellan en sekt rörelse samfund och religion?
  8. Hur tar man sig ut ur en sekt?
  9. Vad tror Davidianerna på?
  10. Vilken är världens största sekt?

Vad kännetecknar en manipulativ sekt?

En manipulativ sekt kännetecknas vid att ledaren manipulerar sina medlemmar, både när han/hon värvar de och då de blivit medlemmar. Det lurar sina medlemmar att tro att deras kunskap är den rätta, budskapet är det enda sanna och att de antingen står i direkt kontakt med Gud eller att de själva är Gud.

Hur vet man om något är en sekt?

Det som utmärker en sekt har alltsedan början av 1900-talet varit föremål för sociologisk forskning. ... Andra kriterier som Weber lyfte fram var att sekter är icke-traditionalistiska, radikala, världsfrånvända, samt kräver total underkastelse och ett tvångsmässigt kontrollerat religiöst utövande.

Vart kan man vända sig och få hjälp och stöd om man själv eller någon man känner vill gå ur en sekt?

FRI - Föreningen Rädda Individen FRI är en stödförening för människor som förlorat vänner eller anhöriga till ”destruktiva” sekter. FRI ger också stöd till avhoppare från sådana rörelser. Här kan du läsa om deras verksamhet och deras syn på frihet i samband med religion.

Vad menas med destruktiva sekter?

Destruktiva sekter förekommer utomlands men verkar också i Sverige. Karakteristiskt för destruktiva sekter är att de har en antidemokratisk prägel, där tankar, känslor och handlande toppstyrs. Ifrågasättande får inte förekomma och insyn förhindras.

Vad finns det för sekter?

Sekter / Exempel på sekter

  • Jehovas Vittnen.
  • Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (mormonerna)
  • Scientologikyrkan.
  • Livets ord / Trosrörelsen.
  • Hare Krishna.
  • Heavens gate.
  • Falun gong.

Vad tror Soltempelorden på?

Trosuppfattningar. Sekten trodde att mänskligheten stod inför en undergång som medlemmarna skulle räddas ifrån till ett nytt liv på Sirius.

Vad är det för skillnad mellan en sekt rörelse samfund och religion?

Begreppet ”sekt” är lite luddigt. Själva ordet används ofta i syfte att beskriva en avvikande religiös grupp som utövar en manipulerande och destruktiv tro. ... Ordet sekt betyder en grupp som bryter sig ur en större organisation och bildar en alternativ grupp. En sekt behöver alltså inte vara religiös utan kan t.

Hur tar man sig ut ur en sekt?

Hur tar man sig ur en sekt? Mår du dåligt och funderar på att lämna, men inte vet hur du ska göra: Kontakta Hjälpkällan, en religiöst och politiskt obunden verksamhet där man kan man få stöd och hjälp. Man kan vara anonym om man vill, och man kan få träffa andra avhoppare.

Vad tror Davidianerna på?

Davidianerna betecknar flera kristna sekter i USA vars tro har sitt ursprung i Victor Houteffs läror. 1986 tog David Koresh över en av flera förgreningar inom sekten. Han såg sig själv som messias och predikade att apokalypsen var nära – och skulle äga rum i USA.

Vilken är världens största sekt?

Peoples Temple, Heavens Gate och Soltempelorden har alla något gemensamt: de iscensatte tre av historiens största religiösa tragedier genom tiderna. Alla tre sekterna lämnade jordens yta genom att medlemmarna tillsammans med ledarna begick självmord för att komma till en bättre värld.