:

Kan man få löneavdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få löneavdrag?
  2. Får arbetsgivaren dra av timmar?
  3. För vem gäller Kvittningslagen?
  4. Vad menas med löneavdrag?
  5. När kan arbetsgivaren hålla inne lön?
  6. Vad är Tvångskvittning?
  7. Vad är syftet med Kvittningslagen?
  8. Vad är Bruttolöneavdrag löneväxling Hur fungerar det?

Kan man få löneavdrag?

Möjligheten för dig att göra löneavdrag för din arbetstagare beror på ett antal olika faktorer. En utgångspunkt är att löneavdrag endast kan ske om du och arbetstagaren på frivillig väg har kommit överens om ett sådant avdrag. ... Det låter som att din arbetstagare kan ha brustit i sin arbetsplikt.

Får arbetsgivaren dra av timmar?

En av de grundläggande rättigheterna för en arbetstagare är att ut sin lön för utfört arbete. Det är alltså en skyldighet som ligger på arbetsgivaren att betala ut lön för arbetad tid. ... Dock innebär det inte att arbetsgivaren har rätt att dra av pengar från din lön hur som helst.

För vem gäller Kvittningslagen?

Kvittningslagen gäller om arbetsgivaren av misstag har betalat ut för mycket lön. Enligt Kvittningslagen har arbetsgivaren inte rätt att utan vidare dra av det på nästa löneutbetalning. ... En del av lönen kan vara skyddad mot kvittning, om den uppenbart behövs för familjens försörjning.

Vad menas med löneavdrag?

Löneavdrag från lönen görs när en månadsavlönad anställd har rapporterad frånvaro eller om en anställd skall betala arbetsgivaren för förmåner eller annat. En timavlönad anställd får ingen fast månadslön varför inget löneavdrag görs för timavlönade vid frånvaro.

När kan arbetsgivaren hålla inne lön?

Den enda situationen en arbetsgivare får hålla inne lön är om arbetstagaren har en skuld till arbetsgivaren och arbetstagaren dessutom antingen samtycker till kvittning eller om arbetsgivaren har rätt att kvitta mot arbetstagarens vilja.

Vad är Tvångskvittning?

Tvångskvittning (det vill säga ej frivillig kvittning) får enligt lagtexten endast ske ”mot den del av lönefordringen som uppenbart överstiger vad som åtgår för arbetstagarens och hans familjs försörjning samt till fullgörande av under hållsskyldighet som i övrigt åvilar honom”.

Vad är syftet med Kvittningslagen?

Kvittningslagen, egentligen Lag (1970:215) om arbetsgivares kvittningsrätt, reglerar en arbetsgivares möjlighet att kvitta en fordran på en arbetstagare mot dennes lön. ... Kvittningslagen bygger på principen att arbetsgivaren bara får göra en sådan kvittning om arbetstagaren går med på det, frivillig kvittning.

Vad är Bruttolöneavdrag löneväxling Hur fungerar det?

Löneväxling mot bruttolöneavdrag innebär att den anställde får en förmån mot att bruttolönen sänks. Ett bruttolöneavdrag är ju ingen faktisk betalning, men arbetsgivaren får ändå täckning för sin kostnad för förmånen genom att den anställde går ned i lön.