:

Har arbetsgivaren rätt att kräva sjukintyg för VAB?

Innehållsförteckning:

  1. Har arbetsgivaren rätt att kräva sjukintyg för VAB?
  2. Har arbetsgivare rätt att ifrågasätta VAB?
  3. Kan arbetsgivare begära utdrag ur belastningsregistret?
  4. Hur anmäler arbetsgivaren till försäkringskassan?
  5. Har arbetsgivaren rätt att neka VAB?
  6. Får man Vabba för läkarbesök?
  7. Kan arbetsgivare neka mormor att vabba?
  8. Kan man vabba när man är ledig?
  9. Vem kan begära utdrag ur belastningsregistret?
  10. Kan företag se belastningsregistret?

Har arbetsgivaren rätt att kräva sjukintyg för VAB?

Kan jag som arbetsgivare kräva att få ett läkarintyg när min medarbetare vabbar? Nej, du har inte rätt att kräva ett läkarintyg oavsett om det gäller enstaka sjukdomsfall eller om barnet har en allvarlig sjukdom.

Har arbetsgivare rätt att ifrågasätta VAB?

Arbetsgivaren kan ställa frågan, om det skulle vara en möjlighet att vobba, men får inte kräva eller utöva påtryckning att föräldern ska vobba istället för att ta ut vab. Det ska vara barnets behov som styr i första hand och familjen som avgör. ... En arbetsgivare får inte missgynna dig för att du är förälder.

Kan arbetsgivare begära utdrag ur belastningsregistret?

Arbetsgivaren har rätt att själv vända sig direkt till polisen och begära ett utdrag från belastningsregistret om du ska arbeta med eller inom följande yrkeskategorier: psykiatrisk sjukvård. vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning. vård av barn och ungdomar.

Hur anmäler arbetsgivaren till försäkringskassan?

Arbetsgivaren ska:

  1. Sjukanmäla medarbetaren till Försäkringskassan om du inte redan har gjort det (se dag 15).
  2. Anmäla medarbetarens inkomst om Försäkringskassan begär inkomstuppgift.
  3. Hålla löpande kontakt med medarbetaren under sjukfrånvaron.
  4. Ta fram eller följa upp plan för återgång i arbete.

Har arbetsgivaren rätt att neka VAB?

Arbetsgivaren kan inte neka dig att vabba, oavsett hur länge du måste vara hemma eller hur mycket du har att göra på jobbet. Om arbetsgivaren motsätter sig vabbandet bryter de mot föräldraledighetslagen och diskrimineringslagen. Din arbetsgivare kan inte heller kräva att du jobbar hemifrån medan barnen är sjuka.

Får man Vabba för läkarbesök?

Om du ansöker om vab för att ha följt med på ett läkarbesök räcker det att läkaren skriver på ditt läkarkvitto, eller i ett intyg om sjukvård att det var nödvändigt att du följde med ditt barn. ... För att ansöka om ett förhandsbeslut behöver du be ditt barns läkare om ett utlåtande för förhandsbeslut.

Kan arbetsgivare neka mormor att vabba?

Nej. Arbetsgivaren får inte neka dig att vabba när barnet är sjukt. Det spelar ingen roll om det är barnets vårdnadshavare eller en annan person som vabbar. ... Om det sker kan facket stämma arbetsgivaren och kräva ersättning.

Kan man vabba när man är ledig?

Du måste inte vabba hela dagen, det går att dela upp i delar av en dag. Även du som är föräldraledig eller har semester kan vabba. Ska du vobba, alltså jobba hemma och ta hand om ditt sjuka barn, gör upp med din arbetsgivare i förväg vilka arbetsuppgifter som förväntas av dig.

Vem kan begära utdrag ur belastningsregistret?

Som utgångspunkt är det endast den enskilde själv och några nämnda myndigheter, som kan begära utdrag ur ett belastningsregister. ... Även vissa arbetsgivare inom vården har rätt att ta del av uppgifterna (6, 9 och 10 §§ lagen om belastningsregister).

Kan företag se belastningsregistret?

Det finns även vissa privata aktörer som säljer information om huruvida någon är dömd för brott. Arbetsgivaren har således inte rätt att kräva ett utdrag ur ditt belastningsregister; däremot kan arbetsgivaren själv, eller med hjälp av någon annan, undersöka om du är dömd för någonting.