:

Hur fungerar Kallröksgenerator?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar Kallröksgenerator?
  2. Hur bygga Kallrök?
  3. Hur fungerar en röklåda?
  4. Hur lång tid tar det att röka Fläskfile?
  5. Hur bygger man en rök?

Hur fungerar Kallröksgenerator?

Kallröksgeneratorn fungerar med flis eller finfördelat rökspån. Förbränningsprocessen sker direkt ovanför rökröret, i cylinderns hela diameter. Den rök som uppstår under förbränningsprocessen dras mot hålet I rökröret och pumpas sedan längs rökröret till det utrymme där den egentliga kallrökningen sker.

Hur bygga Kallrök?

Den byggs alltså i två delar där rökhuset står på någon typ av naturlig avsats och eldstaden befinner sig nedanför. Det är vettigt om den naturliga avsatsen är berg, för en jordhög eller liknande är inget beständigt. På det hela taget är det viktigt att marken under eldstaden också är stabil.

Hur fungerar en röklåda?

När du tänt grillen och glöden är perfekt så ställer du ner röklådan på kolen under grillgallret (eller direkt på gasolgrillen). När dina pellets, kryddor eller träflisor hettas upp, bildas röken som sipprar ut ur röklådans små hål och smaksätter maten.

Hur lång tid tar det att röka Fläskfile?

Fisk kan kallrökas i 2-8 timmar beroende på storlek och önskad rökstyrka. Kokta ägg och ost behöver bara få smak av röken i några timmar. Kött är ett betydligt kompaktare livsmedel och kräver längre kallrökningstider; en normalstor fläskfilé tar ca 36 timmar och en stor skinka minst tre dygn.

Hur bygger man en rök?

När saltningen är igång är det dags att sätta igång elden. Elda gärna med lövträ och/eller briketter och skapa en fin glödbädd. Det spån du valt att röka med bör blötläggas och dra i ca 30 minuter (minst). Placera fisken i röken och lägg på lagom med spån för att skapa rök utan att släcka glöden.