:

Var finns Älgfluga?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns Älgfluga?
  2. Vart kommer älgflugor ifrån?
  3. Var finns älgflugor i Sverige?
  4. Vad gör älgflugor för nytta?
  5. Hur ser en Älgfluga ut?

Var finns Älgfluga?

Flugorna finns i de flesta skogar och det är något vi måste leva med, säger naturväktare Anders Albrecht från Sibbo. Älgflugan är mest aktiv så här i början av hösten. Den söker efter ett värddjur att övervintra på och kryper därför in i nacken, under håret eller dina kläder.

Vart kommer älgflugor ifrån?

I Skandinavien är älgflugan ettårig. I Finland kläcks de vuxna flugorna ur sina puppor i juli-augusti. Efter det klättrar älgflugorna upp till toppen på höga gräs eller till trädgrenar i väntan på en passerande värd.

Var finns älgflugor i Sverige?

Den finns främst i norra Sverige, men då och då dyker den upp lokalt i stort antal även i andra områden. Den varma sommaren 2002 var ett sådant år. Den hör till släktet lusflugor, som det finns flera olika arter av som går på olika värddjur, som hästar och fåglar.

Vad gör älgflugor för nytta?

Flugan parasiterar på hjortdjur exempelvis älg, kronhjort och rådjur, där honan suger blod för näring och reproduktionen.

Hur ser en Älgfluga ut?

Fakta: Älgflugan Älgflugan, eller hjortflugan som den också kallas, heter Lipoptena cervi på latin. Den är 4–5 millimeter lång och mörkbrun till färgen. Då den flyger under hösten har den vingar.