:

Hur reagerar barn på övergrepp?

Innehållsförteckning:

  1. Hur reagerar barn på övergrepp?
  2. Hur vet man om ett barn blir utsatt for övergrepp?
  3. Hur många barn blir sexuellt utnyttjade i Sverige?
  4. Vad är ett övergrepp?
  5. Hur påverkas barn som blivit misshandlade?

Hur reagerar barn på övergrepp?

Det syns inte alltid utanpå vem som är utsatt för övergrepp. Barn kan vara ledsna, arga och rädda men dölja det för omgivningen. De kanske gör allt för att sköta sig så att de inte råkar värre ut. Men det kan märkas att barn inte mår bra, eller att deras relation till den som utsätter dom inte är bra.

Hur vet man om ett barn blir utsatt for övergrepp?

Vid misstanke om övergrepp är det viktigt att rådgöra med socialtjänsten. Misstanke kan t ex uppstå p g a: Beteendemässiga varningssignaler – såsom håglöshet, plötsligt ändrat beteende, ängslan, oro, nedstämdhet, aggression, sexualiserat beteende (avancerat för åldern)

Hur många barn blir sexuellt utnyttjade i Sverige?

Cirka 20 procent av alla barn har utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Vad är ett övergrepp?

Med sexuellt övergrepp menas sexuella handlingar som inte är samlag eller jämförbara med samlag. Den som utsätter en person som inte deltar frivilligt för en sexuell handling döms för sexuellt övergrepp.

Hur påverkas barn som blivit misshandlade?

De barn som blir direkt utsatta för våld kan få både övergående och permanenta fysiska skador, som exempelvis ”shaken baby syndrome”. I högre grad än andra barn uppvisar de också attitydproblem, aggressivitet och sämre skolprestationer. Typiska långtidskonsekvenser är associalitet och antisocial personlighetsstörning.