Hur verkar dopamin?
Innehållsförteckning:
- Hur verkar dopamin?
- Hur fungerar vårt belöningssystem?
- Vilka ämnen kopplade till kroppens belöningssystem skickas ut i hjärnan när man mår bra?
- Kan man få för mycket dopamin?
- Hur påverkar droger dopamin?
- Vilka är transmittorsubstans och vad styr de?
- Vilka är de tre viktigaste signalsubstanserna för vår psykiska hälsa?
Hur verkar dopamin?
Dopamin är en substans som produceras i hjärnan och är ansvarig för vår rörelsekontroll. Cellerna som producerar dopamin finns i ett område som kallas hjärnstammen och dopaminet utsöndras sedan i de basala ganglierna, ett område i hjärnan som har en viktig funktion vid regleringen av våra rörelser.
Hur fungerar vårt belöningssystem?
Hjärnans belöningssystem är centralt vid beroendeutveckling. Belöningssystemets uppgift är att motivera oss att göra saker som är viktiga för vår överlevnad. När vi äter god mat, motionerar eller har sex, frisätter systemet dopamin; vi får en känsla av välmående.
Vilka ämnen kopplade till kroppens belöningssystem skickas ut i hjärnan när man mår bra?
Fyra ord; serotonin, dopamin, noradrenalin, endorfin. När man är fysiskt aktiv frisätter hjärnan alla dessa fyra ämnen (de tre första är s.k. signalsubstanser). Serotonin ger oss en känsla av lugn och tillfredsställelse. Dopamin ger oss en “belöningskänsla”, inte bara av träning men även av t.
Kan man få för mycket dopamin?
I njurarna finns dessutom dopaminreceptorer. Ökad aktivitet på dessa receptorer ökar utsöndringen av salt i urinen. Dopaminet spelar därmed roll vid högt blodtryck. Dopamin som läkemedel ökar hjärtfrekvensen, med ökad risk för takykardi, samt ökar vasokonstriktionen och blodtrycket.
Hur påverkar droger dopamin?
Vi vet till exempel att dopamin har en nyckelroll, att det utgör själva kärnan i belöningssystemet. Droger som snabbt ökar dopaminhalten i hjärnan, som kokain och amfetamin, är mycket mer beroendeframkallande än exempelvis alkohol.
Vilka är transmittorsubstans och vad styr de?
Dopamin, serotonin och endorfiner har en sak gemensamt; de aktiverar hjärnans belöningssystem och ger en känsla av välbefinnande. Signalsubstanser kallas också för transmittorsubstans eller neurotransmittor.
Vilka är de tre viktigaste signalsubstanserna för vår psykiska hälsa?
Signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin har stor betydelse för regleringen av känslor och beteenden. Många läkemedel mot psykiska sjukdomar, t ex antidepressiva läkemedel, påverkar också dessa signalsubstanser.