:

Hur fort torkar virke?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fort torkar virke?
  2. Vart torkar man virke?
  3. Hur torkar virket?
  4. Hur länge ska sågat virke torka?
  5. Hur gör man när man lägger virke till torkning och varför?
  6. Varför torkar man trä?
  7. När är virket torrt?
  8. Varför formen ändras när virket torkar?
  9. Hur mycket fukt i trä?
  10. Varför är det viktigt att virket torkas på rätt sätt?

Hur fort torkar virke?

Vanligen torkar man ned till omkring 20% vilket kan ta mellan 3 månader och 2 år beroende på träslag, tjocklek och när på året torkningen startas. ... Björk och bok kan torkas på 2–4 veckor till omkring 25% fuktkvot under den varmare delen av året jämfört med de vanliga 3–12 månaderna.

Vart torkar man virke?

I andra länder förekommer handel med otorkat virke, men i Sverige torkas allt sågat virke vid sågverket. Fördelen med att torka virket till en bestämd målfuktkvot är att det blir enklare att kontrollera den inverkan förhållandet mellan virkets fuktkvot och omgivningens relativa luftfuktighet har på virket.

Hur torkar virket?

Det finns många olika sätt att torka virke, allt från torkning på brädgården med hjälp av sol och vind till avancerade ugnar med elektronisk styrning.

  1. Med sol och vind. ...
  2. På konstgjord väg. ...
  3. Stapla rätt mot mögel. ...
  4. Tjockt spricker lättare. ...
  5. Krokigt och skevt. ...
  6. Kådflytning, färg- och kvistfel.

Hur länge ska sågat virke torka?

Det beror även på vad du ska använda det till. Ett år kan nog vara en bra tumregel. Men till slöjdvirke räcker det inte. Virke för inbyggnad får ha en fuktkvot på 18% (har jag för mig, inte helt säker) men ska du ha brädor till en fasad kan man acceptera en högre kvot.

Hur gör man när man lägger virke till torkning och varför?

Efter sågning måste träet torkas Efter sågning måste träet snarast torkas till minst 20 % fuktkvot (lufttorrt) för att skydda träet mot olika skadeangrepp. Vid torkning avlägsnas först den fria fukten (vatten som inte är bundet i träets cellväggar) och därefter börjar cellväggarna torka.

Varför torkar man trä?

Trä är ett biologiskt material som lätt bryts ned om det inte skyddas, ett bra och miljövänligt sätt att skydda virket är att hålla det torrt. De flesta egenskaper förändras när virke torkar, t. ex. blir det lättare att bearbeta, limma och ytbehandla.

När är virket torrt?

För att komma ner till en fuktkvot på 18-20% krävs 3-8 månaders torkning beroende på årstiden. Finsmakare kan torka sitt virke så länge som fyra år ute och ett år inomhus. ... Ofta krävs att virket vid tillverkningen håller en betydligt lägre fuktkvot. Därför måste snickerivirke torkas inomhus en tid före användningen.

Varför formen ändras när virket torkar?

När juvenilveden torkar krymper veden avsevärt mycket mer, vilket kan resultera i sprickor och formförändringar. Egenskaper som reaktionsved (tjurved), ungdomsved och växtvridenhet inverkar också på virkets rakhet.

Hur mycket fukt i trä?

Fuktkvoten i trä, såväl inomhus som utomhus, anpassar sig till omgivningens RF och temperatur. I uppvärmda svenska bostäder i Mellansverige är fuktkvoten i virke under hela året i medeltal 7,5 % och den är högst sommartid (7–12 %) och lägst vintertid (2–6 %).

Varför är det viktigt att virket torkas på rätt sätt?

Efter sågning måste träet snarast torkas till minst 20 % fuktkvot (lufttorrt) för att skydda träet mot olika skadeangrepp. Vid torkning avlägsnas först den fria fukten (vatten som inte är bundet i träets cellväggar) och därefter börjar cellväggarna torka.