Vad ska stå i problemformulering?
Innehållsförteckning:
- Vad ska stå i problemformulering?
- Hur börjar man en frågeställning?
- Hur ser en vetenskaplig rapport ut?
- Kan man ha en frågeställning?
- Hur gör man en bra frågeställning?
- Vad ska ingå i en problemdiskussion?
- Hur väljer man frågeställning?
- Hur man skriver en vetenskaplig rapport?
Vad ska stå i problemformulering?
I problemformuleringen ska du formulera ditt problem, som just ordet betyder. Du ska använda dig av källor för att beskriva varför det är intressant och viktigt att studera just det Du ämnar att studera.
Hur börjar man en frågeställning?
Frågeställningen ska vara något som du vill veta så börja fundera utifrån vad du är nyfiken på. Problemställningen får inte vara så enkel att en enkel Google-sökning ger svaret utan frågan ska vara så gott som obesvarad. Försök hitta en så väl definierad problemformulering som möjligt.
Hur ser en vetenskaplig rapport ut?
En vetenskaplig rapport har oftast tre huvuddelar: en inledande del som beskriver vad man ska undersöka och varför, en resultatdel som visar vad man observerat i sin undersökning och en avslutande del där man tolkar, diskuterar och drar slutsatser av resultaten.
Kan man ha en frågeställning?
En problemställning/ frågeställning behövs för att hjälpa dig hålla fokus i ditt arbete och för att läsaren ska hänga med i texten. Frågeställningen kan både vara en fråga att söka svar på eller ett påstående att undersöka. Ibland har man en huvudfrågeställning och flera delfrågor (men max 5 frågeställningar är bra).
Hur gör man en bra frågeställning?
Ett vanligt sätt att formulera en frågeställning är att anknyta till arbeten som tangerar det ämne man avser undersöka, alltså till tidigare forskning. Man kan exempelvis välja att undersöka ett problem som tagits upp i tidigare forskning men diskutera det utifrån ett nytt källmaterial.
Vad ska ingå i en problemdiskussion?
Problemdiskussionen skall intressera läsaren för ämnesområdet, tydliggöra frågeställningar och motivera ämnesvalet. Syftet är en precisering av problem- formuleringen.
Hur väljer man frågeställning?
Vad är det du vill ta reda på, testa eller undersöka? Frågeställningen ska vägleda dig i ditt arbete och den ska därför formuleras så klart och tydligt att den blir möjlig att undersöka, granska eller testa. Frågeställningen bör vara relativt kortfattad.
Hur man skriver en vetenskaplig rapport?
När du skriver ett vetenskapligt arbete är det viktigt att använda språket korrekt. Var tydlig, saklig och neutral i ditt språk. Texten ska inte färgas av personliga åsikter, tankar eller vara pratigt vardaglig. För att texten ska vara trovärdig ska den inte innehålla stavfel, syftningsfel, särskrivningar och talspråk.