:

Varför produceras kläder i Bangladesh?

Innehållsförteckning:

  1. Varför produceras kläder i Bangladesh?
  2. Hur transporteras kläder?
  3. Varför tillverkas inte kläder i Sverige?
  4. Varför produceras kläder i Asien?
  5. Hur många människor jobbar inom textilindustrin i Bangladesh?
  6. Hur transporteras tyg?
  7. Hur transporteras bomull till fabriker?
  8. Varför tillverkas så mycket kläder i Asien?
  9. Varför tillverkar man kläder i fattiga länder?

Varför produceras kläder i Bangladesh?

Det absolut viktigaste för att låglöneländer som Bangladesh och Kambodja ska kunna resa sig ur extrem fattigdom är att textilindustrin fortsätter att växa. ... Genom att handla kläder märkta med ”Made in Bangladesh” kan vi bidra till att utrota den extrema fattigdomen.

Hur transporteras kläder?

Plaggen packas i kartonger och skickas oftast med flyg eller fartyg. Leveransen anländer vanligtvis till ett lager där kläderna distribueras till olika butiker. Eftersom så gott som alla steg i produktionsprocessen ovan sker på olika fabriker, som ofta ligger i olika länder, tillkommer transport mellan dessa också.

Varför tillverkas inte kläder i Sverige?

Det krävs stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga och tillverka tyger och transportera kläder. Farliga kemikalier kan skada miljön i det land där kläderna tillverkas och innebär en risk för de som arbetar i odlingarna och på fabrikerna.

Varför produceras kläder i Asien?

I dag har masstillverkningen av kläder flyttat till länder som Bangladesh, Kambodja, Kina och Vietnam, där det finns gott om billig arbetskraft. ... Att människor i de här länderna får möjlighet till arbete när stora klädföretag förlägger sin produktion där kan förstås ses som någonting positivt.

Hur många människor jobbar inom textilindustrin i Bangladesh?

Textil- och klädindustrin står för 80 procent av Bangladesh export. Landet är världens tredje största exportör av kläder, efter Kina och Turkiet, men före Indien som kommer på fjärde plats. Totalt sysselsätter branschen 3,5 miljoner arbetare i Bangladesh.

Hur transporteras tyg?

Den färdiga t-tröjan packas och transporteras från fabriken till en lokal grossist. Därifrån skickas den med flygplan eller båt till Europa, där den slutligen transporteras med långtradare till den lokala klädaffären. Kläd- transporten orsakar koldioxidutsläpp, som i sin tur värmer atmosfären.

Hur transporteras bomull till fabriker?

Vägen från bomullsodling till byggplats är lång och går vanligtvis tvärs över flera kontinenter. Bomullen ska spinnas, vävas och färgas, och därefter skickas tyget till produktionsplatsen, där det sys till kläder. Det är många olika komponenter som ska sammanföras när det ska tillverkas till exempel ett par byxor.

Varför tillverkas så mycket kläder i Asien?

Den globala jakten på billig arbetskraft För länge sedan syddes kläder i Sverige, därefter sydeuropeiska länder, sedan Japan och Taiwan. I dag har masstillverkningen av kläder flyttat till länder som Bangladesh, Kambodja, Kina och Vietnam, där det finns gott om billig arbetskraft.

Varför tillverkar man kläder i fattiga länder?

Utvecklingen visar också att jobben inom textilindustrin får länder att ta klivet från jordbrukssamhälle till industrisamhälle. Detta leder i sin tur till ökad produktivitet, högre kunskapsnivå, mer specialisering och högre löner. ... Några länder i världen har specialiserat sig på att tillverka kläder.