:

När blir rådjur könsmogen?

Innehållsförteckning:

  1. När blir rådjur könsmogen?
  2. Hur länge är ett rådjur gravid?
  3. Hur länge har Rådjurskid prickar?
  4. När rör sig rådjur?
  5. När får Råbockar horn?
  6. När stöter rådjur bort kid?

När blir rådjur könsmogen?

Rådjuret blir könsmoget i ett års ålder. Brunsttiden är i juli-augusti. Rådjuret har fördröjd fosterutveckling: äggcellen fäster sig i livmoderväggen först efter fem månader, kring årsskiftet, och börjar då utvecklas.

Hur länge är ett rådjur gravid?

290 dagar Roe deer/Gestation period

Hur länge har Rådjurskid prickar?

När kiden föds är deras päls skyddstecknad med ljusa fläckar. Efter några veckor ersätts den av en mer enfärgad. Kiden diar fram till slutet av oktober till december, men de börjar beta redan i späd ålder.

När rör sig rådjur?

På våren och sommaren kan djuren vara aktiva 60% av dygnet. Vintertid, då mer tid krävs för att smälta födan, är de aktiva ungefär hälften så mycket. Råget, som byter från vinter- till sommarpäls, och ger di till ett kid. Rådjuret skiftar päls mellan sommar och vinter, i likhet med andra hjortdjur.

När får Råbockar horn?

Dock varierar vikten en del under året och tyngst är rådjuret på senhösten då det fyllt på fettreserverna inför vintern och kylan. Under en stor del av året har bocken horn och kan då lätt skiljas från geten. Hornen fälls i november varje år och de nya börjar komma redan i januari.

När stöter rådjur bort kid?

Separationen mellan get och kid sker oftast när kiden nästan är ett år gamla, några veckor innan nästa födsel. Processen sker fridfullt utan aggressioner, som fallet kan vara med älg. Ett rådjur blir sällan äldre än 10-12 år i Sverige.