:

Hur sköter man Hosta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sköter man Hosta?
  2. När kan jag plantera Hosta?
  3. Kan man äta växten Hosta?
  4. Hur plantera Hosta?
  5. Hur dela hosta?
  6. Vad passar ihop med funkia?
  7. När plantera Alunrot?
  8. När plantera Stjärnflocka?
  9. Kan man äta funkia?
  10. Kan man äta Taklök?

Hur sköter man Hosta?

Jorden bör vara svagt sur eller neutral och gärna lite tung. Den bör hålla fuktigheten men ändå vara väldränerad, funkia vill inte stå i blöta. Funkia kan också planteras i stor kruka och trivas på balkong eller altan. Det är samma skötsel som för friplanterade och tänk på, att de trivs i fuktig jord – vattna!

När kan jag plantera Hosta?

Det går att plantera funkia från kruka under hela säsongen, men bästa tiden är våren eller hösten, när man stör dem minst. Plantera dem i samma höjd som marknivån.

Kan man äta växten Hosta?

Funkia Hosta tillhör sparrissläktet Asparagus och alla sorter är ätliga. Den är flerårig, härdig, lättodlad, dekorativ och ger bra skörd. ... Smaken påminner om sparris. Man skördar de unga skotten på våren innan bladen har vecklat ut sig.

Hur plantera Hosta?

Hosta kan stå på en ljus till skuggig plats. Sorter med ljusa blad tål en ljus plats medan sorter med mörkare blad helst ska stå i skugga och de trivs alldeles förträffligt i trädgårdens mörkaste vrå. Om Hosta planteras ut direkt i rabatten föredrar den väldränerad, fuktig jord som gärna får vara lerhaltig.

Hur dela hosta?

Så flyttar och delar man en hosta:

  1. Gräv runt och en bit ifrån plantan. Försök få med så mycket som möjligt av rotklumpen.
  2. Passa på att få nya plantor genom delning. Använd en vass spade eller skär med kniv i så många delar som man önskar.
  3. Varje ny planta planteras i en grop med bra kompostjord.

Vad passar ihop med funkia?

Funkior är idealiska till att kanta gångar och stigar och kan där skapa en fin övergång mellan mark och buskar. Längs stigen är förstås funkiorna givna tillsammans med ormbunkar, rodgersia, parasollblad och även mindre marktäckande perenner som hasselört, skuggröna, kaukasisk förgätmigej, fänrikshjärta etc.

När plantera Alunrot?

För de växter som vi planterar på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.

När plantera Stjärnflocka?

Odling från frö:

Portionsmängd:50 frö
Färg:Rosa
Såtid:jan-maj/sep-nov
Grotid:2-15 mån
Blomtid/Skördetid:juli-sep

Kan man äta funkia?

Alla delar på funkian är ätliga. Späda blad, skott, blomstjälkar och blommor kan ätas råa. Blommorna är goda och dekorativa i en sallad. Blomstjälkar med knoppar är krispiga och kan tillagas på samma sätt som skotten.

Kan man äta Taklök?

Taklöken – din vän i vinter. Man kan se en likhet med kronärtskocka och kanske vitlök, men den här löken är inte ätlig. Taklöken, Sempervivum, tillhör fetbladsväxterna, Crassulaceae, och är en perenn med täta rosetter av köttiga blad. Taklöken härstammar från bergsområdena i Centraleuropa, med 40–50 arter.