:

Hur snabbt sprider sig prostatacancer?

Innehållsförteckning:

  1. Hur snabbt sprider sig prostatacancer?
  2. Hur länge strålas man vid prostatacancer?
  3. Vad ökar risken för prostatacancer?
  4. Hur snabbt kan PSA stiga?
  5. Vilken effekt har GnRH analoger vid prostatacancer?
  6. Hur lång tid tar en strålbehandling?
  7. Vad är prostatacancer?
  8. Hur behandlas prostatan med värme?
  9. Vad är ett vävnadsprov av prostata?
  10. Har du godartad prostataförstoring?

Hur snabbt sprider sig prostatacancer?

Cancer i prostatan innebär att en cancertumör har bildats. Först växer den bara inuti prostatakörteln, ofta i de delar som ligger längst från urinröret. Då märker du inte av sjukdomen. Det kan ta 10 till 15 år innan cancertumören sprider sig eller ger symtom.

Hur länge strålas man vid prostatacancer?

Strålbehandling kan ges med tre olika tekniker. Vid ut- bredd eller aggressiv cancer ger man hormonbehandling några månader före strålningen, ibland också under 2–3 år efteråt. Hormonbehandlingen gör att cancercellerna blir känsligare för strålningen. Yttre strålbehandling ges varje vardag under upp till 8 veckor.

Vad ökar risken för prostatacancer?

Orsaker till prostatacancer Som så ofta är övervikt, brist på motion och rökning vanliga riskfaktorer. Miljöfaktorer är också en del av pusslet – det finns till exempel geografiska skillnader. I Västeuropa och USA är prostatacancer vanligt, men det är en ovanlig cancerform Sydostasien.

Hur snabbt kan PSA stiga?

Infektioner i urinvägar och prostata ger också höga PSA-värden, under upp till ett halvår efter att infektionen har läkt ut. Om läkaren känner en förhårdnad i prostatan eller om PSA-värdet är över 10 mikrogram per liter är risken för cancer högre.

Vilken effekt har GnRH analoger vid prostatacancer?

GnRH-analoger tröttar ut hjärnbihanget så att det slutar producera de hormon (gonadotropiner) som stimulerar testiklarna att producera testosteron. Eftersom effekten är densamma som när man opererar bort testiklarna, kallas ofta behandling med GnRH-analoger för medicinsk kastration.

Hur lång tid tar en strålbehandling?

Strålbehandlingsapparaten kan röra sig runt britsen och ge strålning från olika håll. Det tar endast några minuter och man märker inte av själva strålningen. Hela besöket tar ca 10-15 minuter. Hela behandlingstiden är 7 veckor.

Vad är prostatacancer?

  • Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Hur behandlas prostatan med värme?

  • Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är ett vävnadsprov av prostata?

  • Vävnadsprov av prostata – prostatabiopsi. Vävnadsprov från prostatan innebär att en läkare tar mycket små bitar av prostatan med en nål. Ett vävnadsprov kan visa om en förändring eller ett förhöjt PSA-värde beror på cancer. De flesta mår som vanligt efter provtagningen. Provet kallas också prostatabiopsi.

Har du godartad prostataförstoring?

  • Det är vanligt att ha något av följande besvär om du har godartad prostataförstoring: Strålen kan vara svagare när du kissar och det kan vara svårt att komma igång. Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt. Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du har kissat klart.