:

Vart sprider sig tjocktarmscancer?

Innehållsförteckning:

  1. Vart sprider sig tjocktarmscancer?
  2. Hur vet man om man har tarmcancer?
  3. Hur får man tjocktarmscancer?
  4. Hur upptäcker man metastaser?
  5. Vad är orsaken till tjocktarmscancer?
  6. Vad är symtom på tjocktarmscancer?
  7. Hur lång tid kan det ta innan du får ändtarmscancer?
  8. Hur sprider sig tjocktarmscancer till levern?
  9. Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

Vart sprider sig tjocktarmscancer?

Cancertumören växer ibland bara på den plats där den först utvecklades, men den kan också sprida sig genom lymfkärl eller blodkärl till andra delar av kroppen, till exempel levern eller lungorna eller till andra organ. Det kallas metastaser eller dottertumörer. Här kan du läsa mer om hur cancer uppstår.

Hur vet man om man har tarmcancer?

Tarmcancer symtom Förstoppning eller täta trängningar. Ändrade avföringsvanor. Hård i magen eler lös i magen. Smärta, ibland som knipsmärtor.

Hur får man tjocktarmscancer?

Orsaker. Det finns mycket som talar för att matvanor, rökning, alkoholkonsumtion och andra levnadsvanor har betydelse för uppkomsten av cancer i tjocktarmen och ändtarmen.

Hur upptäcker man metastaser?

Undersökningar. För att ta reda på om sjukdomen har spridit sig till lymfkörtlar som finns djupare in i kroppen krävs undersökning med röntgen, ultraljud, datortomografi eller magnetkamera. Positronemissionstomografi – PET – är en metod som också kan användas för att upptäcka metastaser.

Vad är orsaken till tjocktarmscancer?

Orsaker. Det finns mycket som talar för att matvanor, rökning, alkoholkonsumtion och andra levnadsvanor har betydelse för uppkomsten av cancer i tjocktarmen och ändtarmen.

Vad är symtom på tjocktarmscancer?

  • Symtom på tjocktarmscancer och ändtarmscancer 1 Blod i avföringen 2 Ändrade avföringsvanor 3 Hård i magen, lös i magen, långvarig diarré, förstoppning eller täta trängningar 4 Kraftig slembildning 5 Smärta, ibland som knipsmärtor 6 Uppkördhetskänsla, blodbrist, trötthet och viktminskning kan vara andra symtom

Hur lång tid kan det ta innan du får ändtarmscancer?

  • Efter en operation av tjocktarmscancer eller ändtarmscancer kan det ta några veckor innan tarmen fungerar som den ska. Det kan ta upp till flera år om skarven är långt ned i ändtarmen. Du kan få diarréer och mycket gaser i tarmen, om du har fått strålbehandling. Du kan få urininkontinens eller avföringsinkontinens.

Hur sprider sig tjocktarmscancer till levern?

  • Tjocktarmscancer sprider sig ofta till levern. Cancern kan sprida sig, genom lymf- eller blodkärl, till andra delar av kroppen. Exempelvis till lungorna eller till levern. Om cancern hinner sprida sig så kallas dessa tumörer för dottertumörer, metastaser.

Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

  • Insidan av tjocktarmen och ändtarmen är täckt av en slemhinna. Det är där cancern börjar. Det är vanligt att det bildas godartade utväxter i slemhinnan som kallas polyper. Ibland kan de utvecklas till cancer. Det tar många år. När cancertumören växer kan den orsaka sår och förträngningar.