:

Hur styrs en bandvagn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur styrs en bandvagn?
  2. Hur många bandvagnar har Sverige?
  3. Hur fungerar en bandvagn?
  4. Hur fungerar larvfötter?
  5. Vad väger en bandvagn?
  6. Vad kostar en bandvagn?

Hur styrs en bandvagn?

Det finns ett stort antal varianter av Bv 206, både militära och civila lösningar. ... Bandvagnen är ett tvådelat fordon med två sammankopplade vagnar vars alla fyra band driver. Överföringen mellan vagnarna möjliggör att man kan styra de bakre bandens drift och styrning samtidigt som de följer den ojämna terrängen.

Hur många bandvagnar har Sverige?

Trafikverket har ett drygt 60 bandvagnar i en så kallad bandvagnsstyrka som även de bemannas av förare från Frivilliga automobilkårernas riksförbund och Bilkåren.

Hur fungerar en bandvagn?

Bandvagnen har två sammankopplade bandförsedda vagnar med mindjestyrning. Den har även drivning på alla fyra band. Lastkapaciteten är på tre ton, vilket är mer än vad de tidigare modellerna klarat av.

Hur fungerar larvfötter?

Bandfordon är effektiva i svår terräng, och används framför allt till militära ändamål, räddning och byggarbete. ... Benämningen larvfötter kommer sig endast av likheten i utseende mellan ett bandfordons band och till exempel en fjärilslarv, principen för hur framdrivningen går till är helt olika för bandfordon och larver.

Vad väger en bandvagn?

Bandvagn 410 är konstruerad att klara av det mesta ute i fält och kan komma upp i en hastighet av 65 kilometer i timmen. Dessutom klarar den av en lutning på 35 grader i sidled, samt 31 grader i uppförs-/nerförsbackar, vilket är imponerande då vagnen väger 16 ton.

Vad kostar en bandvagn?

Priserna varierar något, men från 500 000 kr får du en svensk bandvagn i toppskick. Då har den ofta en nyare Mercedes-diesel och den bakre vagnen kan användas både för persontransport och övernattning. Bandvagnar i sämre skick kan gå för drygt 200 000 kr.