:

Vem behöver trafiktillstånd?

Innehållsförteckning:

  1. Vem behöver trafiktillstånd?
  2. Vilken transport räknas som yrkesmässig?
  3. Vad krävs det för att få bedriva yrkesmässig trafik?
  4. Hur får man trafiktillstånd?
  5. När krävs trafiktillstånd?
  6. Hur straffas den som bedriver yrkesmässig trafik utan tillstånd?
  7. Har trafiktillstånd?
  8. Var kan man kontrollera om ett fordon används i yrkesmässig trafik?
  9. Kan du som förare dömas om du kör yrkesmässig trafik åt ett åkeri som saknar trafiktillstånd?
  10. Vad måste göras innan ett fordon får användas i yrkesmässig trafik?

Vem behöver trafiktillstånd?

Trafikverket Förarprov ansvarar för kunskaps- och körprov för körkort, taxiförarlegitimation, kunskapsprov för yrkeskunnande för trafiktillstånd och yrkesförarkompetens. Hos Transportstyrelsen ansöker du om körkortstillstånd och handledarbevis.

Vilken transport räknas som yrkesmässig?

Yrkesmässig trafik är trafik som bedrivs med personbilar, lastbilar, bussar, terrängmotorfordon, traktorer med tillkopplade släpfordon (traktortåg) eller motorredskap med tillkopplade släpfordon och som innebär att fordon och förare mot betalning ställs till allmänhetens förfogande för transport av personer eller gods.

Vad krävs det för att få bedriva yrkesmässig trafik?

När en person eller ett företag ansöker om tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik gör Transportstyrelsen en första kontroll av att de uppfyller kraven. För att inneha tillstånd behöver man vara etablerad i Sverige, ha tillräckligt yrkeskunnande, ekonomiska resurser och gott anseende.

Hur får man trafiktillstånd?

Din ansökan om trafiktillstånd måste styrkas av behörig företrädare (firmatecknare, VD). Du ansöker via Transportstyrelsens e-tjänst . Förutom själva ansökan behöver den som söker trafiktillstånd bifoga olika handlingar för att Transportstyrelsen ska kunna genomföra prövningen och avgöra om du kan trafiktillstånd.

När krävs trafiktillstånd?

Trafiktillstånd eller yrkestrafiktillstånd är olika benämningar på samma sak. Tillståndet krävs om du transportera varor eller gods för annans räkning och tar betalt för transportern. Behövs tillstånd om man transporterar sina egna varor för utlämning på en REKO-ring? Nej.

Hur straffas den som bedriver yrkesmässig trafik utan tillstånd?

1 § Den som uppsåtligen bedriver yrkesmässig trafik enligt förordning (EG) nr eller denna lag utan tillstånd döms för olaga yrkesmässig trafik till böter eller fängelse i högst ett år. En tillståndshavare som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot villkor som har meddelats i tillståndet döms till böter.

Har trafiktillstånd?

E-tjänsten "Kontrollera trafiktillstånd" gör det enklare att ta reda på om det företag som man tänkt anlita har tillstånd att bedriva yrkesmässig gods- eller busstrafik. Tjänsten tillhandahåller information som finns i det vägtrafikregister som Transportstyrelsen ansvarar för. ... Här finner Ni tjänsten.

Var kan man kontrollera om ett fordon används i yrkesmässig trafik?

Med Transportstyrelsens e-tjänster för yrkestrafik kan du bland annat anmäla fordon i yrkesmässig trafik, ansöka om trafiktillstånd eller taxiförarlegitimation.

Kan du som förare dömas om du kör yrkesmässig trafik åt ett åkeri som saknar trafiktillstånd?

2 § Har yrkesmässig trafik enligt denna lag drivits utan tillstånd, döms den som yrkesmässigt för egen eller annans räkning har slutit avtal om transporten med trafikutövaren till böter eller fängelse i högst ett år, om han kände till eller hade skälig anledning anta att tillstånd saknades.

Vad måste göras innan ett fordon får användas i yrkesmässig trafik?

1 § Innan ett fordon får användas i yrkesmässig trafik enligt ett trafiktillstånd, ska tillståndshavaren lämna en skriftlig anmälan om fordonet till Transportstyrelsen. Anmälan behöver dock inte göras för släpfordon.