:

Kan man köpa vanliga glödlampor?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köpa vanliga glödlampor?
  2. Får man använda glödlampor?
  3. Vilken typ av lampa ska man välja?
  4. Vem säljer gamla glödlampor?
  5. Vilken lampa till utebelysning?
  6. Vad motsvarar 25 watt?
  7. Vad är dåligt med glödlampor?
  8. Hur använder man en glödlampa?
  9. Hur vet man vilken sockel?
  10. Hur vet jag vilken lampa jag ska ha?

Kan man köpa vanliga glödlampor?

Den ursprungliga versionen av glödlampor har förvisso fasats ut, men det finns gott om ypperliga alternativ. Och du hittar dem alla online här på Elbutik.se! Vi har kron-, klot-, glob-, päron- och lyktlampor med alla de vanliga socklarna.

Får man använda glödlampor?

Från den 1 september 2012 får inte glödlampor tillverkas i eller importeras till EU – men butikerna har rätt att sälja slut på sina lager och det är självklart tillåtet att använda de lampor man redan har köpt. Man beräknar att elanvändningen i EU ska minska med 39 miljarder kWh per år när alla glödlampor är borta.

Vilken typ av lampa ska man välja?

Tänk över vad ljuset främst ska användas till och välj utifrån det. Om du vill ha ett varmt och mysigt ljus, ska du köpa lampor med max 3000 Kelvin. LED-lampor har rykte om sig att ge kallt ljus, men det är inte sant – de flesta har 2700 Kelvin, precis som de gamla glödlamporna. Halogenljus har 3000 Kelvin.

Vem säljer gamla glödlampor?

Lampbutiken i Bromma säljer gamla glödlampor. Foto: Ida Leveby Andersson. I recensionerna till butiken online har kunder skrivit att de uppskattar att det fortfarande går att få tag i glödlamporna.

Vilken lampa till utebelysning?

LED ljuskällor med ett ljusflöde på 430-800 lumen med en färgtemperatur mellan Kelvin. Vill du extra bra ljus skall du välja en ljuskälla med 1000 lumen.

Vad motsvarar 25 watt?

Behöver du ett energisnålt alternativ till din 25 Watt lampa? För att byta ut en 25 Watt lampa behöver du jämföra antalet lumen....Vi ber om ursäkt.

Typ av lampaGlödlampor
200-300 Lumen25-30 Watt
300-500 Lumen40 Watt
500-700 Lumen60 Watt
Lumen75 Watt

Vad är dåligt med glödlampor?

Nackdelar med glödlampan Glödlampan kräver också väldigt mycket energi. Av all den energi som lampan konsumerar är det endast runt 5% som blir till ljus medan resten istället blir till värme. Denna värme som glödlampan avger kan också skada material i närheten eller vara en brandrisk om saker går riktigt illa.

Hur använder man en glödlampa?

Strömmen hettar upp glödtråden i lampan till över 2 400 °C, det är därför den lyser. För att inte glödtråden ska brinna upp pumpas luften ut ur glödlampan. Varje gång vi använder glödlampan dunstar lite av glödtråden bort. Det gör att glödlampan inte kan fungera hur länge som helst.

Hur vet man vilken sockel?

I den flest fall kan du även avläsa sockeln i produktnamnet. Om du fortfarande känner dig osäker kan du ta en bild på din sockel, med dess dimensioner till [email protected] och få rådgivning kostnadsfritt – och svar inom 24 timmar!

Hur vet jag vilken lampa jag ska ha?

För att ta reda på vilken lampa som behövs är det säkraste sättet att ta lös den befintliga lampan och läsa vad som står på lampan och köpa en lika dan lampa.