:

Finns Sidenvägen kvar?

Innehållsförteckning:

 1. Finns Sidenvägen kvar?
 2. Varför upphörde Sidenvägen?
 3. Vad fraktades på Sidenvägen?
 4. Vad menas med Sidenvägen?
 5. Vilka länder ingår i Centralasien?
 6. När och hur kom silket till Europa?
 7. Vilka tre stora världshav finns runt Asien?
 8. När kom siden till Europa?
 9. Hur såg handeln ut via Sidenvägen?
 10. Vilka varor köpte europeerna i Ostasien?

Finns Sidenvägen kvar?

Upplev Sidenvägen i Kina – handelsvägen som sträckte sig ända bort till Europa. Här gick karavanerna, fullastade med guld, siden, kryddor och te. Den västligaste delen av Kina är nästan totalt okänd här i västvärlden.

Varför upphörde Sidenvägen?

När Marco Polo färdades längs vägen på väg till Khubilai khans hov i nuvarande Peking i slutet av 1200-talet hade den redan börjat förlora i betydelse av flera orsaker och handeln med Europa via Sidenvägen upphörde i princip helt sedan européerna upptäckt sjövägen till Indien runt Godahoppsudden 1498 och senare ...

Vad fraktades på Sidenvägen?

Sidenvägen fraktades mycket förutom silke. Till Kina fördes guld och andra värdefulla metaller, ull och linne, elfenben och mycket annat.

Vad menas med Sidenvägen?

Sidenvägen var under medeltiden ett nätverk av handelsvägar mellan Europa och Kina genom Centralasien. På karavanvägar fördes redan från andra århundradet f.Kr. siden från Kina till länderna vid Medelhavet. ... Ett gemensamt namn på dessa vägar är "Sidenvägen".

Vilka länder ingår i Centralasien?

Centralasien

 • Kirgizistan.
 • Kazakstan.
 • Uzbekistan.
 • Turkmenistan.
 • Tadzjikistan.

När och hur kom silket till Europa?

Till Europa kom det kinesiska sidenet genom Silk Route på 500-talet. Byzantium blev huvudmarknad fram till 10:e århundradet. Inte förrän på 1500-talet spred sig silkesmasken på riktigt i Europa och då framförallt i Italien och Frankrike.

Vilka tre stora världshav finns runt Asien?

Havet hänger samman, men traditionellt delar man upp denna vattenmassa i tre världshav: Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen.

När kom siden till Europa?

Till Europa kom det kinesiska sidenet genom Silk Route på 500-talet. Byzantium blev huvudmarknad fram till 10:e århundradet. Inte förrän på 1500-talet spred sig silkesmasken på riktigt i Europa och då framförallt i Italien och Frankrike.

Hur såg handeln ut via Sidenvägen?

Sidenvägen band ihop Europa med Asien under medeltiden Hela resan tog ett par år, men mycket få handelsmän transporterade sina varor hela vägen. Vanligare var att en handelsman köpte en last, transporterade den en bit av vägen för att därefter sälja den, köpa en annan last och transportera tillbaka till sin hemstad.

Vilka varor köpte europeerna i Ostasien?

De åtta mest exotiska varorna på medeltidens marknader

 1. Peppar (Indien) Med erövringen av Konstantinopel fick Venedig på 1200-talet ett brohuvud för handel med Orienten. ...
 2. Siden (Kina) ...
 3. Ull och tyger (England) ...
 4. Silver (Tyskland) ...
 5. olivolja (italien och Tunisien) ...
 6. Guld (Afrika) ...
 7. Glas (Murano) ...
 8. Modeplagg (Frankrike)