:

Hur kan du undersöka om en frågeställning eller uppgift prövar rätt saker?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan du undersöka om en frågeställning eller uppgift prövar rätt saker?
  2. Hur kan man förbättra en undersökning?
  3. Vad innebär det att undersökningar är systematiska?
  4. Vad är det som avgör om en undersökning är systematisk eller ej?
  5. Vilka olika sätt kan det finnas att dokumentera en undersökning?
  6. Vad är en Undersökningsbar fråga?
  7. Hur ska man skriver en frågeställning?

Hur kan du undersöka om en frågeställning eller uppgift prövar rätt saker?

För att få svar på den ställda frågan eller pröva hypotesen planeras en undersökning. I en planering anges vilka data eller vilken information som ska samlas in, vilken metod som ska användas för datainsamling och vilket materiel som behövs.

Hur kan man förbättra en undersökning?

Ett alternativ är att vara hemlighetsfull. Låt fokusgruppen genomföra enkäten först, utan att du berättar om dina motiv. Därefter får fokusgruppen en andra enkät som utvärderar den första. Genom att inte avslöja syftet i förväg, så slipper du att respondenterna färgas och överanalyserar din undersökning.

Vad innebär det att undersökningar är systematiska?

Skolverket beskriver begreppet systematiska undersökningar som förmågan att ställa frågor, välja metod, planera, hantera utrustning, värdera och analysera resultat samt dokumentera och beskriva undersökningsprocessen på så vis att andra kan bedöma resultatens giltighet (Skolverket, Reviderad 2019).

Vad är det som avgör om en undersökning är systematisk eller ej?

Frågeställningen är grunden för undersökningen och bestämmer vilken metod som ska användas. Fördelen då läraren formulerar frågeställningen är att det finns ett tydligt syfte med undersökningen och att den är genomförbar.

Vilka olika sätt kan det finnas att dokumentera en undersökning?

Att dokumentera en undersökning i form av text är ett vanligt och bra sätt att redovisa. Men det finns många fler sätt att variera dokumentationen på. Eleverna ska enligt kunskapskraven dokumentera sina undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Vad är en Undersökningsbar fråga?

Till exempel ”Vilka frågor skulle du vilja ställa om detta?” , ”Hur skulle du kunna formulera denna fråga, så att du kan ta reda på svaret?” och “Hur skulle du kunna planera en undersökning om detta?” och så vidare. I det här fallet kan man till exempel undersöka hur is smälter på olika underlag eller i olika miljö.

Hur ska man skriver en frågeställning?

Ett vanligt sätt att formulera en frågeställning är att anknyta till arbeten som tangerar det ämne man avser undersöka, alltså till tidigare forskning. Man kan exempelvis välja att undersöka ett problem som tagits upp i tidigare forskning men diskutera det utifrån ett nytt källmaterial.