:

Vilka prover tas för att kolla njurarna?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka prover tas för att kolla njurarna?
  2. Hur får man bättre njurfunktion?
  3. Får Njurskadad?
  4. Vad är bra att äta för njurarna?
  5. Hur hjälper man njurarna?

Vilka prover tas för att kolla njurarna?

Blodprov som visar halten kreatinin i blodet är ett av de vanligaste blodproven. Provet tas för att läkaren ska få en uppfattning om hur dina njurar fungerar. Kreatininprov kan tas i samband med en undersökning men det kan också tas inför en behandling med vissa typer av läkemedel.

Hur får man bättre njurfunktion?

Tidig upptäckt av nedsatt njurfunktion kan bromsa fortsatt försämring och därmed även riskerna för bland annat hjärt-kärlsjukdom. Förbättring av kost och motion samt vissa läkemedel bidrar till att bromsa sjukdomsförloppet.

Får Njurskadad?

Ungefär en av tusen patienter inom primärvården får en njurskada som kräver dialys. Så många som 30–40 procent av de patienter som behöver intensivvård har AKI och 6–10 procent behöver dialys.

Vad är bra att äta för njurarna?

– I början av njursvikten (stadie 1-3) gäller det att äta mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsprodukter och frukt. Det är viktigt att inte använda för mycket salt och se till och få i sig rätt sorts fett som fet fisk, olja, nötter och frön.

Hur hjälper man njurarna?

Regelbunden motion och en sund livsstil kan göra mycket för dig med nedsatt njurfunktion. En halvtimmes promenad om dagen ger sänkt blodtryck, bättre blodcirkulation, bättre kondition och minskad trötthet. Och för rökaren som fimpar för gott minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar efter bara ett dygn.