:

Vad är en arbetsmarknad?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en arbetsmarknad?
  2. Hur ser du på att arbetsmarknadens utveckling?
  3. Hur den svenska arbetsmarknaden har förändrats de senaste 200 åren?
  4. Hur har den svenska arbetsmarknaden förändrats under åren?
  5. Hur söker man jobb förr?
  6. Vilka två parter finns på arbetsmarknaden?
  7. Vilka rättigheter och vilken trygghet den svenska arbetsrätten medför?
  8. Hur ser framtidens arbetsmarknad ut?

Vad är en arbetsmarknad?

Arbetsmarknad är den marknad där arbetsgivare (köpare av arbetskraft) och arbetstagare (säljare av arbetskraft) möts, och där arbetstagaren erbjuder arbetskraft i utbyte mot lön inom ramen för en anställning.

Hur ser du på att arbetsmarknadens utveckling?

Den svenska arbetsmarknaden utvecklas starkt. Antalet sysselsatta har ökat med 150 000 sedan regeringen tillträdde 2014. 70 procent av sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda.

Hur den svenska arbetsmarknaden har förändrats de senaste 200 åren?

200 år har Sverige utvecklats från att vara ett jordbrukssamhälle och via ett industrisamhälle förvandlats till dagens tjänstesamhälle. Idag arbetar de allra flesta inom tjänstesektorn. Utbyggnaden av dagis, skola och äldreomsorg under perioden , innebar även att allt fler kvinnor började yrkesarbeta.

Hur har den svenska arbetsmarknaden förändrats under åren?

Svensk arbetsmarknad har genomgått stora förändringar under de gångna 20 åren. En förändring som är allmänt känd är förskjutningen inom svensk arbetsmarknad från tillverkningsindustri till servicenäringar, där arbetskraften inom tillverkningsindustrin minskat från omkring till under .

Hur söker man jobb förr?

Förr i tiden kunde människor utan utbildning som behövde ett arbete snabbt vända sig till verkstäder eller liknande branscher för att tjäna pengar. Många säger även att folk förr var tacksamma för en anställning, men att man inte är det på samma vis idag.

Vilka två parter finns på arbetsmarknaden?

Arbetsmarknadens parter” är en term som ofta används inom hela Europa avseende representanter för ledning och arbetskraft (arbetsgivarorganisationer och fackföreningar).

Vilka rättigheter och vilken trygghet den svenska arbetsrätten medför?

Alla ska ha lika rättigheter och möjligheter. Det gäller oavsett ”kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder”. Lagen innehåller regler som gäller både på arbetsmarknaden och i andra delar av samhället.

Hur ser framtidens arbetsmarknad ut?

Vi vet inte exakt hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut, men vi vet att den kommer förändras, och att det kommer in mer teknik inom alla branscher. Många arbetsuppgifter ersätts idag med ny teknik. Inom vården kan vi exempelvis göra lika säkra röntgenbedömningar med hjälp av AI som en ortopedläkare.