:

Är deklaration allmän handling?

Innehållsförteckning:

  1. Är deklaration allmän handling?
  2. Vilka handlingar ska registreras?
  3. Är arbetsmaterial allmän handling?
  4. Är adress allmän handling?
  5. Är chatt allmän handling?
  6. När ska handling registreras?
  7. Vilka handlingar ska diarieföras?

Är deklaration allmän handling?

3 och 7 §§ tryckfrihetsförordningen blir en handling (deklaration) allmän när den upprättats hos en myndighet (Skatteverket). Det är först när Skatteverket tagit ett beslut (bestämt skatten) som deklarationen blir en allmän handling. Huvudregeln är att allmänna handlingar också är offentliga.

Vilka handlingar ska registreras?

Huvudregeln är att in- och utgående skrivelser (även e-post, fax etc.) ska registreras som kommer från företag, annan myndighet eller allmänheten. Exempel på handlingar som ska diarieföras: Avtal och kontrakt.

Är arbetsmaterial allmän handling?

Utkast, ”kladdar”, koncept och annat underlag till ännu inte färdigställda/upprättade skrivelser och beslut är att betrakta som arbetsmaterial och är inte allmänna handlingar. ... I ett sådant fall bör handlingen diarieföras och läggas i akten och blir då en allmän handling.

Är adress allmän handling?

Du har rätt att begära ut papperskopior av allmänna handlingar. Skatteverket skickar då kopior till den adress där du är folkbokförd, eller en annan adress som du väljer. Om du vill vara anonym kan du även hämta kopiorna på ett av våra servicekontor.

Är chatt allmän handling?

En sekretessprövning enligt offentlighet- och sekretesslagen ska dock i vanlig ordning göras innan utlämnande. Om man använder chatt i handläggning av ett ärende kan innehållet betraktas som en allmän handling, oavsett om det är en intern eller en extern chatt.

När ska handling registreras?

Allmänna handlingar ska registreras ”så snart de har kommit in till eller upprättats hos en myndighet”. Det brukar tolkas som att handlingarna ska registreras samma dag eller dagen efter de blivit allmänna.

Vilka handlingar ska diarieföras?

Följande handlingar ska alltid diarieföras: sekretessbelagda handlingar, klagomål, överklaganden samt begäran om utlämnade av allmän handling. Andra handlingar som regelmässigt bör diarieföras är bl.