:

Hur kontrollerar Skatteverket andrahandsuthyrning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kontrollerar Skatteverket andrahandsuthyrning?
  2. Vad gäller vid uthyrning av bostad?
  3. Vad är skatten på uthyrning av bostad?
  4. Vad händer om man blir granskad av Skatteverket?
  5. Hur vet jag om min deklaration tagits ut för granskning?

Hur kontrollerar Skatteverket andrahandsuthyrning?

Nu finns Skatteverkets beräkningshjälp som hjälper den som hyr ut sitt boende att räkna ut om skatt ska betalas och i så fall hur mycket. På Skatteverkets webbplats fyller du i uppgifter om bostaden och hur mycket du hyr ut den för. Tjänsten hjälper då till att räkna ut ifall du behöver deklarera.

Vad gäller vid uthyrning av bostad?

Du får hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år skattefritt - plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Det blir alltså 50 000 kronor per år – skattefritt. Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent. För bostadsrätter gäller lite andra regler.

Vad är skatten på uthyrning av bostad?

Du kan behöva betala skatt om du hyr ut din privatbostad för mer än 40 000 kronor på ett år. Skatten är 30 procent av överskottet. Det är olika regler för småhus, bostadsrätt och hyresrätt. Om din uthyrning liknar hotellverksamhet kan du behöva betala moms.

Vad händer om man blir granskad av Skatteverket?

Vi informerar dig om vad vi kommit fram till och lämnar ett förslag på beslut. På så sätt får du en sista möjlighet att berätta hur du ser på saken. Skatteverket fattar ett beslut som du får i din digitala brevlåda eller på posten. Om vi bedömer att något var fel i deklarationen ska det rättas till.

Hur vet jag om min deklaration tagits ut för granskning?

Hur vet man om deklarationen tagits ut för granskning? Om din deklaration väljs ut för granskning, blir du kontaktad av Skatteverket via telefon eller brev. Du kommer då att få reda på varför de valt att granska din deklaration och vad de kommer titta särskilt på.