:

Vad är trigeminal nerve?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är trigeminal nerve?
  2. Vad är trigeminusneuralgi?
  3. Hur börjar trigeminusneuralgi?
  4. Är trigeminusneuralgi farligt?
  5. Vad är en Kärlslynga?
  6. Vad är orsaken till Trigeminusneuralgi?
  7. Hur vanligt är Trigeminusneuralgi?
  8. Kan Trigeminusneuralgi gå över?
  9. Varför får man nervsmärta?

Vad är trigeminal nerve?

Trillingnerven (latin: nervus trigeminus) är kranialnerv nummer fem. Trillingnerven innehåller både sensoriska och motoriska nervfibrer. Den är tjock och delar sig i tre grenar. Den motoriska delen i nerven leder till tuggmuskulaturen.

Vad är trigeminusneuralgi?

Nervus trigeminus, eller trillingnerven, är en av kranialnerverna och innerverar en stor del av ansiktet. Sjukdomen delas upp i klassisk (tidigare kallad idiopatisk) och symtomatisk trigeminusneuralgi.

Hur börjar trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi karaktäriseras av attacker med kortvarig extremt intensiv ansiktssmärta. Smärtorna misstolkas ofta som att de kommer från tänder eller bihålor. Trigeminusnerven utgår från hjärnstammen som ligger baktill under stora hjärnan. Den delar upp sig i många grenar.

Är trigeminusneuralgi farligt?

Trigeminusneuralgi är ett relativt sällsynt tillstånd som ofta ger en ansiktssmärta som är värre än något patienten tidigare upplevt och ibland därför kallas självmordssjukan. Samtidigt är trigeminusneuralgi tillräckligt vanlig för att man som distriktsläkare ska träffa enstaka patienter [1, 2].

Vad är en Kärlslynga?

En pulserande kärlslynga från arteria anterior cerebellaris ligger så nära hörsel- och balansnerven att den ger upphov till mekanisk retning mot nerven. Det leder till en återkommande elektrisk retning i nervvävnaden.

Vad är orsaken till Trigeminusneuralgi?

Klassisk trigeminusneuralgi orsakas av kompression av trigeminus nervrot vid utträdet från hjärnstammen, vanligen av en aberrant venös eller arteriell kärlslynga. Sekundär trigeminusneuralgi kan uppstå vid skada i hjärnstammen till följd av exempelvis MS eller tumör.

Hur vanligt är Trigeminusneuralgi?

Prevalensen för trigeminusneuralgi är 15–30 fall på 100 000 invånare och år. Det är vanligare hos kvinnor än män och debuterar oftast efter 50-årsåldern. Sjukdomen är inte ärftlig.

Kan Trigeminusneuralgi gå över?

Efter en attack uppstår en refraktärperiod då en ny attack inte kan utlösas inom de närmaste sekunderna/minuterna. I över hälften av fallen går besvären i remission efter veckor-månader. De kan återkomma efter cirka ett halvt till några år. Vid bakomliggande tumör är mellanliggande lokal dov värk vanlig.

Varför får man nervsmärta?

Nervsmärta beror på skador eller sjukdomar i nervsystemet. Både en direkt skada på nerven och tryck på nerven gör att du kan ont. Vid nervsmärta får du ofta förändrad känsla i till exempel huden. Smärtan kan även stråla ut i en arm eller ett ben.