:

Vad innebär att en produkt är CE märkt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär att en produkt är CE märkt?
  2. Vem utfärdar CE-märkning?
  3. Måste varor vara CE märkta?
  4. Vad är en CE-märkning på din produkt?
  5. Vem får CE-märka en produkt?
  6. Hur ska produkten CE-märkas?

Vad innebär att en produkt är CE märkt?

Produkter som släpps ut på marknaden ska vara säkra. Ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren intygar att produkterna uppfyller EU:s krav på hälsa och säkerhet.

Vem utfärdar CE-märkning?

Bara tillverkaren får CE-märka produkter Det är bara tillverkaren eller tillverkarens representant som får CE-märka en vara. Importörer eller distributörer får alltså aldrig CE-märka en produkt.

Måste varor vara CE märkta?

Varor av ett 25-tal olika produktkategorier måste CE-märkas för att få tillhandahållas. Är du tillverkare är du skyldig att ta reda på om din vara ska CE-märkas eller inte. CE-märket är en symbol som fungerar som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.

Vad är en CE-märkning på din produkt?

  • CE-märkningen ska bestå av initialerna "CE": båda bokstäverna ska ha samma vertikala mått och får inte vara mindre än 5 mm (om inget annat anges i de relevanta produktkraven). Om du vill ha en mindre eller större CE-märkning på din produkt måste du behålla de båda bokstävernas proportioner.

Vem får CE-märka en produkt?

  • Bara tillverkaren får CE-märka produkter. Det är bara tillverkaren eller tillverkarens representant som får CE-märka en vara. Importörer eller distributörer får alltså aldrig CE-märka en produkt. Läs om du är tillverkare, importör, distributör eller återförsäljare.

Hur ska produkten CE-märkas?

  • Produkter som uppfyller krav i direktiv om CE-märkning ska CE-märkas. Genom att CE-märka produkten försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv. Märkningen fungerar sedan som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.