:

Hur hittade man järn på järnåldern?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hittade man järn på järnåldern?
  2. Vilka redskap använde man på järnåldern?
  3. Hur gjorde man järn av malmen på järnåldern?
  4. Var hittade man järn på vikingatiden?
  5. Vilka yrken fanns under järnåldern?
  6. Hur gjorde man järn av malmen?
  7. Hur får man ut järn från berggrunden?

Hur hittade man järn på järnåldern?

Genom dateringar av radioaktivt kol, s.k. kol-14 datering, har man fått fram att järn framställdes här ca 400-200 f.Kr. Bränsle och reduktionsmedel var i början ved som fick brinna ned till en glöd, varmed rostad myrmalm upphettades och reducerades till järn.

Vilka redskap använde man på järnåldern?

Spiralborr användes inte i Norden under järnåldern. Borret sattes sedan i hållare som bröstborr eller navare. Ett populärt verktyg verkar bandkniven ha varit. Denna kallas numera ofta späntkniv.

Hur gjorde man järn av malmen på järnåldern?

Järn framställdes av järnhaltig rödjord eller myr- malm/sjömalm. Råvaran rostades för att få bort fukt och organiskt material innan den smältes i en ugn av lera. Där varvades råvaran med träkol och med blåsbälg tillfördes syre.

Var hittade man järn på vikingatiden?

Resultatet av den och den senare statliga fornminnesinventeringen blev cirka 200 kartlagda järnframställningsplatser i Kinds härad, varav nästan 100 i Tranemo socken. Radiometrisk datering (14C-metoden) visade att järnframställningsplatserna hade brukats från slutet av 700-talet e. Kr.

Vilka yrken fanns under järnåldern?

Vikingarna tillverkade alla sina verktyg och redskap själva. Varje man skulle vara kunnig i lite allt möjligt, såsom smide och träslöjd. Hantverkare var ett mycket framgångsrikt yrke under vikingatiden. Det fanns alltid arbeten att utföra.

Hur gjorde man järn av malmen?

Först krossades järnmalmen till små bitar. Dessa rostades för att koncentrera järninnehållet. Den rostade järnmalmen smältes ned med mycket träkol och lite kalk i en masugn under hög temperatur. Masugnen packades från toppen, masugnskransen och det smälta järnet droppade ner mot ugnens botten i flytande form.

Hur får man ut järn från berggrunden?

För att få ut järnet i järnmalm sker framställningen i flera steg. I gruvor krossas berget så att man kan sortera bort stenar man inte vill ha. Eftersom järn är magnetisk används en stor magnet för att skilja ut stenar med järn. Det kallas för att malmen anrikas.