:

Hur går en reumatisk undersökning till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går en reumatisk undersökning till?
  2. Hur debuterar reumatism?
  3. Har värk i fingrarna?
  4. Hur debuterar ra?
  5. Hur vet man om man har artros i fingrarna?

Hur går en reumatisk undersökning till?

För att utesluta eller diagnostisera reumatism kommer läkaren genomföra en kroppsundersökning genom att granska och känna på dina leder. Du kommer även att röntgas och läkaren kommer att ta ett blodprov. I vissa fall undersöks lederna med ultraljud och magnetkamera.

Hur debuterar reumatism?

Symtom på ledgångsreumatism RA kan komma smygande eller debutera akut. Den kan debutera i en eller flera leder, subakut eller smygande med värk, ömhet, belastningssmärtor samt svullnad. Vanligast är att den först blir kännbar i mindre leder såsom fingerleder, fötter eller knän.

Har värk i fingrarna?

Om värken i fingrarna är långvarig kan det handla om en ledsjukdom. Ledsjukdomar som artros, gikt och ledgångsreumatism drabbar oftast äldre men förekommer också bland unga. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att en viktig nerv har kommit i kläm, vilket kan ge nedsatt känsel i händerna.

Hur debuterar ra?

Hos vissa individer debuterar sjukdomen monoartikulärt i någon mellanstor led eller i senskidor, vilket efter någon månad övergår i en polyartrit. Hos äldre kan RA debutera med allmänna inflammations-symtom såsom generell eller proximal muskelvärk, stelhet, trötthet och subfebrilitet.

Hur vet man om man har artros i fingrarna?

Tecken på artros i fingrarna Lederna blir då ömma och stela och efter lång tid även uppdrivna och förgrovade. Speciellt den innersta leden på tummen, som kallas tumbas, är extra utsatt. Här kan artros orsaka smärta både när man rör tummen och när man håller handen och fingrarna stilla.