:

Vad är påssjuka?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är påssjuka?
  2. När började Påssjukan?
  3. När vaccinerar man mot påssjuka?
  4. När började man vaccinera mot kikhosta i Sverige?
  5. Hur länge kan bebisar ha feber efter vaccin?
  6. Kan man smitta trots att man är vaccinerad?

Vad är påssjuka?

Påssjuka är en mycket smittsam virusinfektion. Ett vanligt symtom är svullnader på halsen som ser ut som påsar. Sjukdomen är ovanlig i Sverige eftersom alla barn erbjuds vaccin. Påssjuka kan ibland leda till hjärnhinneinflammation eller testikelinflammation, men det är ovanligt.

När började Påssjukan?

Symtom. Påssjuka orsakar inte alltid symtom men när det gör det så uppkommer de oftast cirka 14-21 dagar efter det att man har smittats. Tidiga symtom är huvudvärk, muskelvärk, feber och illamående. Sjukdomen kan även orsaka kräkningar och i vissa fall gör det ont när man sväljer.

När vaccinerar man mot påssjuka?

(Barn födda till och med 2001 följde det gamla schemat och vaccinerades med den andra dosen vid 12 års ålder i årskurs 6. Barn födda från och med 2002 vaccineras enligt nuvarande schema.)

När började man vaccinera mot kikhosta i Sverige?

Sedan 1996 ingår vaccination mot kikhosta i sin nuvarande form i vaccinationsprogrammet. De vacciner som används är så kallade acellulära kikhostevacciner (Pa). Vaccination mot kikhosta infördes första gången i det svenska vaccinationsprogrammet redan på 1950-talet.

Hur länge kan bebisar ha feber efter vaccin?

Vid vaccination mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och pneumokocker kan stickstället bli rött och ömt och barnet kan få lättare feber under några dagar.

Kan man smitta trots att man är vaccinerad?

Det kan finnas en viss risk att du kan bli sjuk trots vaccinationen och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Därför är det viktigt att fortsätta följa de gällande rekommendationerna mot smittspridning.