:

Var kommer Natten går tunga fjät ifrån?

Innehållsförteckning:

  1. Var kommer Natten går tunga fjät ifrån?
  2. Vad betyder Natten går tunga fjät?
  3. Vem har skrivit Natten går tunga fjät?
  4. Hur gammal är Natten går tunga fjät?
  5. Vem skrev Natten går tunga fjät?
  6. Var kommer luciasången ifrån?
  7. Vad betyder orden i luciasången?
  8. Hur går Sankta Lucia?
  9. Vem komponerade Barcarole Napolitana?
  10. Hur gammal är Santa Lucia låten?

Var kommer Natten går tunga fjät ifrån?

Det är en italiensk visa som skrevs av napolitanaren Teodoro Cottrau 1850. Texten handlar om en stämningsfull nattlig båtfärd, och refrängens ”Santa Lucia” syftar på en stadsdel vid en av hamnarna i Neapel som heter just så (som i och för sig har fått sitt namn av helgonet).

Vad betyder Natten går tunga fjät?

Fjät betyder spår eller steg. Stuva betyder stuga. Natten går alltså med tunga steg runt gård och stuga.

Vem har skrivit Natten går tunga fjät?

Sankta Lucia, ljusklara hägring skrevs av jour- nalisten och författaren av Sigrid Elmblad (). Publicerad 1919. 2. Natten går tunga fjät skrevs av Arvid Rosén (), och trycktes i Sånger för skolan, 1928.

Hur gammal är Natten går tunga fjät?

Skrevs av Sigrid Elmblad (). Publicerad 1924. Skrevs av Arvid Rosén (), tryckt i Sånger för skolan, 1928. Arvid Rosén skrev texten då det moderna Luciafirandet tog fart i Stockholm.

Vem skrev Natten går tunga fjät?

Teodoro Cottrau Santa Lucia/Lyricists

Var kommer luciasången ifrån?

Melodin till luciasången härstammar från Italien, förmodligen med en folklig förlaga. Den svenska texten skrevs under 1920-talet och gavs då ut i en sångbok i samband med att luciafirandet växte.

Vad betyder orden i luciasången?

Fjät betyder spår eller steg. Natten går alltså med tunga steg runt gård och stuva (som betyder stuga). Och skuggorna ruvar runt jorden som solen förlät.

Hur går Sankta Lucia?

Sankta Lucia - Sweden Natten går tunga fjät rund gård och stuva; kring jord, som sol förlät*, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia, Sankta Lucia. Natten går stor och stum nu hörs dess vingar i alla tysta rum sus som av vingar.

Vem komponerade Barcarole Napolitana?

Teodoro Cottrau Santa Lucia/Composers

Hur gammal är Santa Lucia låten?

Sången skrev han år 1835. Cottrau skrev ursprungligen texten på napolitanska men tänkte att sången kunde bli populärare om den översattes till italienska. Enrico Cossovich skrev den italienska texten. Sångtexten handlar inte alls om helgonet Lucia utan om Neapels hamnkvarter som heter Borgo Santa Lucia.