:

Vad är ett argumenterande tal?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ett argumenterande tal?
  2. Hur ska en inledning vara i en argumenterande text?
  3. Vad är ett argument?
  4. Får man använda jag i en argumenterande text?
  5. Hur bygger man upp en argumenterande text?
  6. Vilka argument finns?

Vad är ett argumenterande tal?

Att hålla ett argumenterande tal Att övertyga åhörarna om att din åsikt är den rätta. Det gäller att ha en klar och tydlig, s.k. tes (påstående/åsikt). Den som håller talet ska beskriva både argument och motargument för att slutligen vinna över åhörarna på sin sida. Debatt är en form av argumentation.

Hur ska en inledning vara i en argumenterande text?

Det vanligaste sättet att inleda en argumenterande text är att presentera tesen. Tillsammans med tesen finns ofta en kort bakgrund, som sätter in frågan i sitt sammanhang. Det finns förstås alternativa sätt att börja: t ex kan man ställa en fråga, eller redogöra för ett exempel.

Vad är ett argument?

Argument är inom retorik en följd av påståenden i en argumentation som anförs som skäl för eller mot en tes. ... En argumentation består av en serie påståenden som börjar med argumentationens premisser och som mynnar ut i argumentationens tes. Resonemangets slutledningar ska visa att slutsatsen följer ur dess premisser.

Får man använda jag i en argumenterande text?

Varje argumenterande texter innehåller två saker som måste finnas för att texten ska vara argumenterande: tes och argument. En tes är ett påstående; alltså en åsikt, t. ... För att alla att tycka precis som du behöver du argumentera för din sak. Du måste alltså lägga fram argument som stödjer din tes.

Hur bygger man upp en argumenterande text?

En avslutning i en argumenterande text har som syfte att sammanfatta hela din text, dra någon slutsats också (dvs upprepa din tes). Det är också bra att vara kreativ, kanske kan sista mening vara en uppmaning till vi läsare att göra något.

Vilka argument finns?

När det gäller argumentation kan det vara effektivt och framgångsrikt att ha med minst tre argument som är olika: Logos-, Patos- och Etosargument.