:

Hur känns grön starr?

Innehållsförteckning:

  1. Hur känns grön starr?
  2. Kan optiker upptäcka grön starr?
  3. Är grön starr farligt?
  4. Hur påverkar grön starr synen?
  5. Varför får man grön starr?
  6. Hur kan man behandla grå starr?
  7. Kan gråstarr försvinna?

Hur känns grön starr?

Akut glaukom har ett snabbt förlopp. Besvären debuterar med smärta och kraftig synnedsättning i det drabbade ögat. Du får ofta huvudvärk och mår illa. Ett annat exempel på symtom är att du kan se färgade ringar runt ljuspunkter.

Kan optiker upptäcka grön starr?

Därför är det viktigt att du kontaktar din optiker om du upplever synförändringar. De flesta former av grön starr ger dock inga symptom eller besvär, så därför är det oftast optikern eller ögonläkaren som kan hitta tecken på grön starr.

Är grön starr farligt?

De flesta som har glaukom har små eller måttliga problem med synen, även om det finns en risk för att glaukom leder till allvarlig synskada eller blindhet. Sjukdomen utvecklas olika hos olika personer. Därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller.

Hur påverkar grön starr synen?

Risken för att få skador på synnerven och synfältet ökar om trycket i ögat är högt. Men du kan också ha glaukom om ögontrycket är lågt. Ögat kan också ha ett högt tryck utan att det ger några skador på synnerven.

Varför får man grön starr?

Orsakerna till glaukom är inte helt kända. Den viktigaste riskfaktorn är att trycket inuti ögat är för högt. Men man kan få glaukom även om ögontrycket är normalt – och man kan ha förhöjt tryck utan att utveckla sjukdomen.

Hur kan man behandla grå starr?

När man opereras för grå starr avlägsnas den grumliga linsen från ögat och ersätts med en konstgjord lins. Bakom linsen kvarlämnas en kapsel, som ett stöd för den konstgjorda linsen. Denna kapsel kan bli grumlig, så kallad efterstarr, på samma sätt som linsen blir grumlig när man får grå starr.

Kan gråstarr försvinna?

Grå starr är globalt sett den vanligaste orsaken till blindhet, men i Finland är bestående blindhet orsakad av starr sällsynt. Fler än 30 procent av personer över 65 år har grå starr som försämrar synen i ena eller båda ögonen. Det enda sättet att behandla starr är operation.