:

Hur startar en förlossning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur startar en förlossning?
  2. Hur känns en vattenavgång?
  3. Hur vet man när det börjar närma sig förlossning?
  4. Hur lång tid innan har man förvärkar?
  5. Varför får man mycket sammandragningar?

Hur startar en förlossning?

Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar. Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning. Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet. De ska göra så att livmodertappen mjuknar, blir kortare och börjar öppna sig.

Hur känns en vattenavgång?

Vattnet går - vattenavgång Inne i livmodern är barnet omslutet av en hinna. Hen ligger nästan som i en påse eller ballong. I hinnan finns det fostervatten. När förlossningen kommer igång kan hinnan gå sönder.

Hur vet man när det börjar närma sig förlossning?

Hur kraftiga värkarna är kan vara avgörande för om det är dags att ta sig till förlossningen. Det brukar vara tid att åka in om någon eller båda av följande punkter stämmer: Värkarna är upp emot en minut långa. Det känns tydligt när de börjar och när de slutar.

Hur lång tid innan har man förvärkar?

Förvärkarna brukar komma någonstans runt vecka 35-36. Ju närmare tid för förlossning, desto mer förvärkar kan du få. Ibland kan vissa nästan tro att det är dags. Det är inte riktigt föda barn-värkar, men det är nåt på gång. Det kan hålla på i några timmar och så lägger det av.

Varför får man mycket sammandragningar?

Du som redan fött barn känner vanligen sammandragningar tidigare och starkare än de som är gravida för första gången. Varför en del har mer sammandragningar än andra är det ingen som vet. Långvarig stress kan göra att du får mer sammandragningar. Men du kan också ha mycket sammandragningar utan att vara stressad.