:

Vad är bakgrunden till missbruk?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är bakgrunden till missbruk?
  2. Hur märks missbruk?
  3. Hur bildas ett missbruk?
  4. Hur skapas ett drogberoende?
  5. Vad är narkotika missbruk?
  6. Hur kan man upptäcka ett beroende?
  7. Hur påverkar missbruk?
  8. Vilka missbruk finns det?
  9. Hur behandlar man beroende?

Vad är bakgrunden till missbruk?

Det kan vara sådant som att person har svårigheter i familjen, att personen haft svårt att skaffa och behålla vänner eller inte lyckats med skolarbetet. Det är alltså vanligare med ett flertal faktorer vilka gemensamt bidrar till utvecklandet av ett problem så som missbruk.

Hur märks missbruk?

Tydliga tecken på missbruk

  1. Humörsvängningar. Om personen i fråga kan skifta mellan att vara glad och nedstämd, samt uttrycka grundlös ilska kan detta vara ett tecken på missbruk. ...
  2. Frånvaro. ...
  3. Brist på koncentration. ...
  4. Undviker sociala sammanhang. ...
  5. Ekonomiska problem.

Hur bildas ett missbruk?

Personen kan göra sig fri ifrån det, med eller utan sjukvård och stödinsatser. Med drogen alkohol som exempel, så beror utvecklingen av ett missbruk eller beroende bland annat på ålder, vikt och kön hos personen. Det är väldigt olika hur mycket var och en av oss kan dricka utan att det får negativa konsekvenser.

Hur skapas ett drogberoende?

Man vet redan att det finns starka ärftliga riskfaktorer. Precis som vid diabetes, högt blodtryck eller olika former av cancer, har vi alla från födseln olika hög risk att drabbas av en beroendesjukdom. Mer forskning krävs för att få klarhet i vilka som löper större risk att utveckla ett beroende.

Vad är narkotika missbruk?

En drog är något som är skadlig att använda och som du kan bli beroende av. Några exempel är cannabis, kokain, amfetamin och starka smärtstillande läkemedel som tramadol. Det är vanligt att få problem i livet och vardagen om du använder droger. Droger kan se ut på många olika sätt och vissa mediciner räknas som droger.

Hur kan man upptäcka ett beroende?

STATUSTECKEN OCH SYMTOM

  1. Förhöjd grundstämning (hypomani)
  2. Motorisk oro.
  3. Agitation och/eller aggressivitet.
  4. Vidgade pupiller.
  5. Förhöjt blodtryck.
  6. Minskad aptit.
  7. Minskat sömnbehov.

Hur påverkar missbruk?

Droger påverkar dig på olika sätt Du får sämre minne och svårare att tänka, om du använder drogerna ofta. Andra sorters droger gör att du känner dig pigg, lycklig eller får bättre självförtroende en stund. Du kan också få ont i huvudet, feber, känna att hjärtat slår snabbare eller få svårt att andas.

Vilka missbruk finns det?

Några av de vanligaste missbruken inkluderar alkohol, narkotika, läkemedel och spel om pengar. När man pratar om missbruk nämns ofta även termen beroende. Det är vanligt att missbruk i alla former kan leda till ett beroende. Det är dock viktigt att skilja på det två begreppen.

Hur behandlar man beroende?

Behandling och stödinsatser vid missbruk och beroende innefattar bland annat läkemedelsbehandling, psykologisk och psykosocial behandling, sociala stödinsatser och behandling vid samsjuklighet. Kommuner och regioner har ett gemensamt ansvar för att erbjuda behandling och stödinsatser utifrån sina ansvarsområden.