:

Hur många ytor har tänder som behöver rengöras?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många ytor har tänder som behöver rengöras?
  2. Var mellan tänderna?
  3. När ska man ta munvatten?
  4. Hur många gånger per dag ska man borsta tänderna?
  5. Hur kan man ta hand om sina tänder?
  6. Vad kan man göra åt Tandfickor?

Hur många ytor har tänder som behöver rengöras?

Det stämmer, tänder har totalt fem ytor, varav tre är synliga och lättåtkomliga med en tandborste. Men två av dem är inte det…. Efter att ha ätit eller druckit, stannar matrester och socker ofta kvar i munnen. Speciellt fastnar dem mellan tänderna och där är de svåra att ta bort.

Var mellan tänderna?

Mellan tandköttet och tänderna kan det samlas bakterier som orsakar en inflammation om du inte håller rent mellan tänderna. Det uppstår en beläggning om bakterierna inte borstas bort från tandytan vid kanten av tandköttet och du får en inflammation i tandköttet, kallad gingivit.

När ska man ta munvatten?

Att skölja med extra fluor direkt efter tandborstning är bra, men ännu bättre kariesskydd får du om du fluorsköljer efter en måltid under dagen. Var noggrann med att titta efter att sköljmedlet du använder innehåller fluor då det finns produkter på marknaden som är fluorfria.

Hur många gånger per dag ska man borsta tänderna?

Borsta dina tänder två gånger om dagen, morgon och kväll. Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke. Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag.

Hur kan man ta hand om sina tänder?

Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen. Helst bör det ske efter frukost och innan läggdags. Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Vad kan man göra åt Tandfickor?

Tandfickor är alltså inte uteslutande kopplat till en dålig munhälsa. Behandlingen går ut på att avlägsna bakterier, tandsten och sjuk vävnad för att återställa balansen i munnens bakterieflora och få en utläkning av tandfickorna.