:

Hur börja kakla?

Innehållsförteckning:

  1. Hur börja kakla?
  2. Vad behöver man för att kakla?
  3. Kan man kakla själv?
  4. Hur man kaklar en vägg?
  5. Hur använder man Kakelsnöre?
  6. Hur använder man Kakelkryss?
  7. Får jag kakla badrum själv?

Hur börja kakla?

Börja med en mindre yta, så du hinner tvätta bort kladdet innan fogmassan bränner fast på plattan. Den torkar fortare på plattan än i fogen! Räkna med att tvätta kaklet fem gånger innan det är rent. "Filmen" på plattorna gnuggas bort med trassel. Fukta gärna fogarna två gånger per dag de närmaste veckorna.

Vad behöver man för att kakla?

Du behöver:

  • Kakel.
  • Fästmassa.
  • Fogmassa.
  • Tumstock.
  • Snickarpenna.
  • Vattenpass.
  • Kakelskärare.
  • Kakeltång.

Kan man kakla själv?

Det är inte svårt att själv sätta kakel, det svåra är att ta mod och våga börja med att knacka bort den gamla kakelbeläggningen ifrån väggen. Du kommer antagligen märka att det tog längre tid att välja ut kaklet, än den tid det tog att byta kaklet.

Hur man kaklar en vägg?

Tryck fast första kakelplattan en bit från där den ska sitta, och skjut därefter plattan på plats i sidled. Sätt övriga kakelplattor på samma sätt. Använd fogsnöre eller kakelkryss för att få jämna mellanrum mellan plattorna. Ta bort fogsnöret när kakelfixet börjat torka.

Hur använder man Kakelsnöre?

När du sätter första raden kakel lägger du snöret längs plattornas överkanter och sedan sätts nästa rad plattor med stöd mot snöret så att de inte glider ner i det blöta fixet. Man kan säga att plattorna står på snöret på samma sätt som de hade gjort med kakelkryss. På nästan rad plattor lägger du sedan ett nytt snöre.

Hur använder man Kakelkryss?

Om du sätter kaklet i rader – vinkelrätt mot golv och tak – kan du använda kakelkryss. Även när du sätter du kaklet diagonalt brukar kakelkryssen vara lätta att jobba med. Du fogar helt enkelt över kryssen eller så kan du använda kakelkryssen ”stående” och ta bort dem när du har fått allt på rätt plats.

Får jag kakla badrum själv?

Om arbetena utförs fackmässigt och tekniskt följer gällande branschregler finns det ingen "lagstiftning" som förbjuder att våtrumsarbetena utförs av en privatperson utan formell behörighet och kompetens. Däremot rekommenderas starkt att anlita ett GVK-auktoriserat företag.